Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
18.02.2018 08:45

V Sobotišti predstavia cezhraničný projekt Po stopách habánov


Plagát - pozvánka


V Sobotišti v okrese Senica bude 25. februára prezentácia spoločného projektu miestnej samosprávy a českých Vacenovíc Po stopách habánov.


Obe obce sa v rámci programu Interreg uchádzajú o nenávratný finančný príspevok. Sobotište bude prezentovať plán rekonštrukcie národnej kultúrnej pamiatky Habánsky mlyn a tvorby expozície habánov v Sobotišti. Moravské Vacenovice odprezentujú zámer rekonštrukcie habánskej pivnice a tvorby expozície hutteritských bratov na Morave. Počas prezentácie si budú môcť návštevníci pozrieť krátkometrážny film Habánsky mlyn z roku 1987 a sprístupnené bude aj Družstevné múzeum Samuela Jurkoviča. Habáni prišli na Slovensko z Moravy v 16. storočí. Pôvod majú v Nemecku, odkiaľ museli počas reformácií utiecť. Habáni žili v samostatných sebestačných komúnach – haushabenoch s vlastnou hospodárskou samosprávou. Známi boli svojou remeselníckou zručnosťou, najmä v oblasti keramiky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2017
Eurofondy oživia ďalšiu časť bohatej histórie župy
V rámci programu európskych projektov slovensko-poľskej spolupráce schválil monitorovací výbor INTERREG štyri podané žiadosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
26.08.2019
Súsošie víly Dudinky s chlapcom bude dominantou obnoveného parku
Aj súsošie víly Dudinky s chlapcom, ktorá je symbolom a patrónkou kúpeľného mesta Dudince, bude súčasťou marketingových aktivít, realizovaných tamojšou samosprávou ako súčasť projektu cezhraničnej slovensko-maďarskej spolupráce INTERREG.
viac
29.05.2020
Informácia o plánovaných výzvach Grantov EHP a Nórska
Úrad vlády SR v rámci Grantov EHP 2014-2021 a ako správca programu Kultúra zverejnil informáciu o plánovanom vyhlásení Otvorenej výzvy.
viac
03.07.2020
Fiľakovo dokončuje obnovu podhradia
Samospráva Fiľakova v okrese Lučenec v tomto období dokončuje revitalizáciu podhradia Fiľakovského hradu, na ktorú dostala dotáciu v rámci cezhraničného projektu v programe Interreg.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %