Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
19.11.2017 08:49

V Sobranciach zriadili mestskú políciu


Mestský úrad v Sobranciach. Snímka zdroj: (SO).


Novozriadená Mestská polícia (MsP) v Sobranciach už vykonáva svoju činnosť. Dočasne sídli v priestoroch Materskej školy na Gagarinovej ulici.


O jej zrealizovaní samospráva uvažovala už dlhšie. "Celý proces urýchlila mimoriadna situácia, ktorú sme mali v našom meste v minulom roku v súvislosti so žltačkou. Vtedy sme zistili, že mestská polícia nám veľmi chýba pri zabezpečovaní úloh, ktoré vyplývajú z krízového štábu mesta. Aj keď máme veľmi dobrú spoluprácu s Obvodným oddelením PZ a Riaditeľstvom hraničnej a cudzineckej polície v Sobranciach, nie všetko môžu oni pre mesto zabezpečiť," informoval primátor Pavol Džurina. Poukázal v tejto súvislosti na nelegálne skládky odpadu, problémy s vyberaním kontajnerov či vyvážaním odpadu na miestne rómske osady.       

Mestská polícia, ktorej súčasťou sú náčelník a štyria príslušníci, funguje v Sobranciach od septembra tohto roka. "Zabezpečuje ochranu majetku mesta, verejný poriadok, dopravu v rámci mesta. Monitoruje a vykonáva prevenciu na priestranstvách, kde by mohli vznikať čierne skládky," vymenoval kompetencie MsP jej náčelník Peter Mižák s tým, že pozitívom jej činnosti je tiež zabránenie požívania alkoholu na verejnosti.

Obyvatelia už jednu hliadku v uliciach stretávajú, ďalší dvaja pracovníci sú v škole. K dispozícii budú mať okrem iného auto, bicykle, ktoré sú určené na používanie v letných mesiacoch, ale aj zbrane. "Potrebujeme čas, aspoň polrok, aby si obyvatelia zvykli na to, že sme tu, že fungujeme a upozorňujeme na tie najhlavnejšie problémy," doplnil.       

Polícia momentálne sídli v dočasných priestoroch. Mala by sa však sťahovať. "Máme dohodu so štátom. Mali by sme dostať trojizbový byt v budove Obvodného oddelenia PZ v Sobranciach a za výmenu my im dávame priestory, ktoré sú vo vlastníctve mesta v objekte, kde sídli okresný úrad (OÚ). Výmena už mala prebehnúť, veríme, že do konca roka bude tento problém vyriešený," spomenul primátor s tým, že ak k nej nedôjde, MsP sa presťahuje do mestských priestorov, ktoré v súčasnosti prenajímajú OÚ.       

Samospráva vyčlenila na vybavenie a prevádzkovanie MsP z rozpočtu 50 000 eur, ďalších 11 000 eur je určených na zakúpenie motorového vozidla.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2019
Mestskí policajti jazdia na elektromobile, mesto naň získalo dotáciu
Mestská polícia v Trebišove bude pre svoje potreby využívať nový elektromobil. Mesto ho zakúpilo s podporou dotácie 30.000 eur z Environmentálneho fondu, z vlastných zdrojov na to vyčlenilo 9800 eur. Elektromobil v piatok slávnostne odovzdal vicepremiér pre investície a informatizáciu Richard Raši.
viac
11.01.2020
Poslanci schválili 100-tis. eur na zriadenie mestskej polície
Zlepšenie poriadku a bezpečnostnej situácie v meste, ale i kontrola parkovania je hlavným cieľom vzniku mestskej polície v Ilave. Tamojšie mestské zastupiteľstvo na decembrovom zasadnutí schválilo sumu 100-tis. eur na jej zriadenie.
viac
03.06.2020
Kežmarskí poslanci sa zaoberali zmenou rozpočtu a menovali aj náčelníka MsP
Mestské zastupiteľstvo v Kežmarku sa zaoberalo plánovanou zmenou rozpočtu, ktorý ovplyvnila pandémia, vymenovaním nového náčelníka mestskej polície (MsP) či znížením poplatku za prenosnú parkovaciu kartu pre prevádzkovateľov ubytovacích zariadení.
viac
05.10.2022
Šéfovia samospráv volajú po posilnení práv MsP v oblasti dopravy
Tragická víkendová udalosť v centre Bratislavy zvýraznila tému rozšírenia právomocí obecnej, resp. mestskej polície (MsP) v oblasti dopravnej kontroly a prevencie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %