Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
12.07.2016 09:10

V Spišskej Teplici by mal vzniknúť denný stacionár


Za posledných desať rokov stúpol počet obyvateľov v Spišskej Teplici zhruba o 400 a vo výstavbe je okolo 50 rodinných domov.


Počet obyvateľov v obci Spišská Teplica v okrese Poprad každým rokom vzrastá. Zároveň však pribúdajú aj ľudia v seniorskom veku.


Vedenie obce sa rozhodlo, že z týchto dôvodov by mal v Spišskej Teplici vzniknúť denný stacionár. Tento zámer schválili už aj poslanci obecného zastupiteľstva.      

Podľa starostu obce Radoslava Šeligu je v Spišskej Teplici približne 500 seniorov. Ako uviedol, chceli by vytvoriť miesto pre ľudí, ktorí celý život prinášali hodnoty a teraz, na sklonku života zabezpečiť pre nich adekvátnu starostlivosť.       

"Je to praktické aj pre rodinu, keď môže staršieho rodiča odviesť do stacionára a popoludní, keď skončí v práci, si ho vyzdvihnúť," vysvetlil Šeliga. Na jeho prevádzku by chcelo vedenie obce požiadať o dotáciu Prešovský samosprávny kraj, výstavbu bude financovať z vlastných zdrojov. "Zatiaľ hľadáme pre stacionár vhodné priestory. Ešte presne nevieme, či pôjdeme do už existujúcej budovy, alebo postavíme úplne nový objekt. Je to v štádiu riešenia," poznamenal starosta.       

V súčasnosti v obci žije zhruba 2260 obyvateľov. Obec sa vyvíja, počet obyvateľov stúpa. "Tým, že sme blízko okresného mesta, pohyb ľudí z panelových bytov smerom na vidiek je značný. Za posledných desať rokov stúpol počet obyvateľov v Spišskej Teplici zhruba o 400," uviedol Šeliga s tým, že vo výstavbe je zhruba 50 rodinných domov.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.08.2017
V centre sociálnych služieb otvoria denný stacionár
V centre sociálnych služieb (CSS) Horný Turiec v Turčianskych Tepliciach už čoskoro pribudne denný stacionár pre desať klientov.
viac
14.03.2023
Mesto začalo poskytovať služby seniorom v dennom stacionári
Mesto Krompachy začalo v zrekonštruovanej budove na ulici SNP poskytovať sociálne služby pre seniorov. Samospráva tam vytvorila denný stacionár, kde môžu obyvatelia tráviť čas v spoločnosti svojich rovesníkov.
viac
15.05.2023
V Hruštíne vybudovali denný stacionár pre seniorov
Seniorom v Hruštíne by mal od konca roka slúžiť novopostavený denný stacionár. Ide o zamagurskú drevenicu, typický zrubový dom. Celkové náklady na výstavbu boli v sume 250 000 eur. Informoval o tom manažér Miestnej akčnej skupiny (MAS) Orava Ondrej Šeliga.
viac
05.04.2024
Mesto Kremnica zisťuje medzi obyvateľmi záujem o denný stacionár
Mesto Kremnica uvažuje nad zriadením denného stacionára a medzi obyvateľmi preto zisťuje, či majú o takúto službu záujem. Svoj názor môžu Kremničania vyjadriť prostredníctvom anonymného dotazníka, na ktorý odkazuje mesto na svojej oficiálnej internetovej stránke.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %