Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.01.2019 06:05

V Stropkove plánujú v tomto roku viacero investičných aktivít


Primátor Stropkova Ondrej Brendza. Snímka: (tasr)


Mesto Stropkov plánuje v najbližších štyroch rokoch množstvo investičných aktivít. Najvýznamnejšou tohtoročnou investíciou financovanou z eurofondov bude podľa hovorcu radnice Petra Nováka projekt zníženia energetickej náročnosti budovy mestského úradu v celkovej výške takmer 750-tis.eur.


 V rámci projektu bude zateplená stará a nová časť úradu, zaizolovaná strecha, vymenené okná i technológia kotolne.      

"Aktuálne prebieha realizácia projektu modernizácie učební v Základnej škole na Konštantínovej za vyše 187.000 eur z eurofondov. Rovnako zo štrukturálnych fondov budeme môcť zlikvidovať čierne skládky pri rómskych obydliach, na čo sme získali 52.000 eur. Z dotácie ministerstva školstva bude zateplená mestská športová hala. Predpokladané náklady na tento projekt predstavujú zhruba 115.000 eur," priblížil primátor Stropkova Ondrej Brendza.      

Na rekonštrukcie a budovanie miestnych komunikácií a verejných priestranstiev v tomto roku poslanci vyčlenili 260.000 eur, ďalších 167.000 eur tvorí transfer na komunikácie pre mestský podnik Služba. V Stropkove plánujú tiež začať s budovaním takzvaného malého obchvatu, ktorý by mal vzniknúť prepojením ulíc vo východnej časti mesta. Radnica projekčne začína pripravovať druhú etapu rekonštrukcie pešej zóny na Hrnčiarskej ulici. V širšom centre vznikne takmer 30 nových parkovacích miest. Mesto sa tiež začína zaoberať rozšírením verejného osvetlenia od Mlynskej ulice do mestskej časti Bokša.      

V tomto roku by mal byť tiež dokončený aj súbor piatich polyfunkčných domov v centre mesta a polyfunkčného objektu s bytmi a obchodnými prevádzkami na Hviezdoslavovej ulici.      

V závere uplynulého roka bolo mesto úspešné vo výzve na zabezpečenie bezplatného wifi pripojenia vo vytypovaných lokalitách. "Realizovať budeme aj aktivity zamerané na modernizáciu odpadového hospodárstva. V minulom roku sme vybudovali dve nové polopodzemné kontajnerové stojiská na komunálny a separovaný odpad a projekt chceme rozšíriť aj do ďalších lokalít," doplnil primátor.      

Stropkovu bol tiež schválený spoločný cezhraničný projekt s mestom Korczyna v celkovej výške 441.000 eur, z toho pre Stropkov je určených takmer 214.000 eur. V rámci investičnej časti projektu bude zrekonštruovaná časť turistickej chaty v areáli Pod vlekom, na Ščobe vybudujú vyhliadkovú vežu s altánkom a vyznačená bude aj nová cykloturistická trasa v smere na poľskú hranicu.      

Na jar chce radnica dokončiť rekonštrukciu tenisových kurtov a prebiehať bude aj komplexná obnova futbalovej tribúny, s ktorou sa začalo v minulom roku.     

 V posledných štyroch rokoch sa mesto podľa primátora zameralo aj na lepšiu propagáciu v oblasti cestovného ruchu i histórie. "Absolvovali sme zložitý proces prípravy podkladov, projektovej dokumentácie a povolení potrebných na projekt sprístupnenia kostolnej veže, jednej z najvyšších historických stavieb na severovýchode Slovenska, "dodal primátor.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.07.2016
Magistrátu sa darí mesto finančne ozdravovať popri miliónových investíciách
Ak v rebríčku hospodárenia slovenských miest podľa inštitútu INEKO patrilo horehronskej metropole v rokoch 2010 až 2014 miesto v prvej desiatke najzadlženejších miest na Slovensku, nové vedenie samosprávy začalo nelichotivú štatistiku meniť hneď od začiatku svojho pôsobenia.
viac
10.01.2018
Mesto Stropkov vlani preinvestovalo takmer dva milióny eur
Stropkovský primátor Ondrej Brendza hodnotí uplynulý rok ako úspešný. Mesto z vlastných prostriedkov investovalo do rozvoja takmer 1,5 milióna eur.
viac
17.04.2020
Mesto Svidník pre epidémiu koronavírusu plánuje prehodnotiť investície
Mesto Svidník v súvislosti s epidémiou nového koronavírusu očakáva výpadok v príjmoch približne 300 000 eur až 1,3 milióna eur.
viac
09.01.2021
V Stropkove napriek ťažkému roku mnohé predsavzatia naplnili
Napriek tomu, že uplynulých 366 dní roka 2020 negatívne ovplyvnilo všetky oblasti života, v stropkovskej samospráve sa snažili v maximálnej možnej miere eliminovať vplyv krízy tak, aby ju mesto pocítilo čo najmenej a naplnili sa predsavzatia, ktoré si takto pred rokom stanovili.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %