Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
28.11.2018 01:15

V Stropkove predstavia poľské Krosno


Riaditeľka Krajského múzea v Prešove PhDr. Mária Kotorová, PhD. a poľský archeológ Jan Gancarski.


V Kaštieli Stropkov sa môžu milovníci dejín a umenia dozvedieť zaujímavé informácie o Krosne. Okrem jeho písaných dejín odprezentuje významný poľský archeológ Jan Gancarski aj výsledky rozsiahleho výskumu na krosnianskom rýnku.


Prednáška je sprievodným podujatím unikátnej výstavy "Petrolejové lampy - funkčnosť a krása", ktorá potrvá do 15. decembra.

Krosno bolo v histórii označované ako malý Krakov. Podľa Gancarského má spomínaný krosniansky rýnok veľa príbuzných čŕt so stropkovským námestím. „Okrem keramiky, kachlíc a mincí sa tu našli aj také unikátne nálezy ako sú organické zvyšky zo stredovekých obchodov - predmety z dreva a kože,“ prezradil mgr. Jan Gancarski, riaditeľ Podkarpatského múzea v Krosne.

 Podľa neho je to v našich pôdnych podmienkach vždy veľkou vzácnosťou. Medzi ďalšie jedinečné nálezy patria aj rôzne sklenené a kovové predmety. „Doslova raritný je objav drevených súčastí vodovodu a kanalizácie, ktoré pochádzajú zo 14. storočia,“ hovorí Gancarski

Prednáška Krosno – malý Krakov a jeho múzeum je záverečným sprievodným podujatím výstavy. Riaditeľka Krajského múzea v Prešove Mária Kotorová tvrdí, že v stropkovskom kaštieli sú vystavené skutočné skvosty.

„Niektoré z lámp, vyrobených v popredných európskych dielňach, často ako jedinečné kusy určené pre objednávateľa v maximálne dvoch exemplároch, sú po prvýkrát vystavované v zahraničí,“ vysvetľuje riaditeľka Krajského múzea v Prešove PhDr. Mária Kotorová, PhD.

 Niekoľko exponátov je tu vystavených dokonca po prvýkrát. Patria k najnovším prírastkom Podkarpatského múzea v Krosne, ktoré ich zapožičalo Krajskému múzeu v Prešove a jeho organizačnej jednotke Kaštieľ Stropkov.

 „Veríme, že sme touto výstavou priniesli návštevníkom potešenie z krásy umeleckého remesla, obdiv k technickému majstrovstvu a aj poznanie kúska histórie, v ktorej dominovali petrolejové svietidlá,“ dodáva Kotorová.

Výstavu a jej sprievodné podujatia bolo možné zrealizovať vďaka Fondu na podporu umenia, ktorý zabezpečil väčšinu nákladov spojených s inštalovaním krehkých exponátov. Prednáška sa uskutoční v rámci cyklu Poznávame svet - poznávame seba vo štvrtok 29. novembra 2018 o 16.00 h v Kaštieli Stropkov.

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
18.10.2017
V stropkovskom kaštieli sprístupnia dve výstavy o erboch a regióne
Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Stropkov otvára v piatok, 20.10. 2017 o 19. hodine dve nové panelové výstavy so silným edukačným potenciálom.
viac
23.08.2018
V krajskom múzeu v Prešove spoznáte dejiny osvetlenia
V Rákociho paláci zažiaria vzácne petrolejové lampy. Návštevníci sa dozvedia aj to, ako to bolo s osvetlením od praveku až po vynájdenie elektriny. Zároveň spoznajú aj kus histórie, v ktorej dominovali petrolejové svietidlá a prototyp prvej petrolejovej lampy.
viac
29.09.2020
Hrad Beckov navštívilo túto turistickú sezónu približne 63 000 ľudí
Tohtoročnú letnú turistickú sezónu na hrade Beckov taktiež ovplyvnila pandémia nového koronavírusu. Napriek tomu na hradnú zrúcaninu v srdci Považia zavítalo doposiaľ približne 63 000 ľudí.
viac
08.05.2021
Tekovské múzeum predstavuje príbehy ľudí, ktorí prežili 2. svetovú vojnu
Tekovské múzeum v Leviciach v spolupráci s občianskym združením Post Bellum pripravilo netradičnú výstavu s názvom Po 2. svetovej vojne.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %