Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
25.10.2018 07:10

V Stropkove si zaspomínajú na slávneho rodáka


Ilustračná snímka - plagát - pozvánka


V stropkovskom kaštieli si pripomenú život a dielo významného akademického maliara Františka Veselého. Spomienkové podujatie sa uskutoční pri príležitosti nedožitých 80. narodenín tohto stropkovského rodáka. Okrem výstavy jeho diel sa môžu návštevníci tešiť aj na premiéru dokumentárneho filmu.


František Veselý sa narodil 16.8.1938 a väčšinu života žil a pôsobil práve v Stropkove. Študoval v Bratislave u takých význačných osobností, ako napríklad Ján Želibský, Ladislav Čemický a Orest Dubay.

„Aj keď mal príležitosti na to, aby odišiel, Stropkovu zostal verný. Bol to ozajstný lokálpatriot,“ prezradila historička Krajského múzea v Prešove – Kaštieľa Stropkov Mgr. Nikoleta Lattová, PhD.

Zaoberal sa i fotografovaním a podľa Lattovej sú na neho Stropkovčania právom hrdí. Myslí si, že svojimi maľbami, v ktorých poukazoval aj na dôležitosť ochrany životného prostredia, predbehol svoju dobu.

„Silný umelecký odkaz diela Františka Veselého dopĺňa dokumentačný význam ním zachytených podôb starého Stropkova, ktorý je pre súčasníkov  často už len zabúdanou históriou,“ hovorí riaditeľka Krajského múzea v Prešove PhDr. Mária Kotorová, PhD.

V rámci spomienkovej udalosti uvidia návštevníci kaštieľa aj bohatý kultúrny program. Pripravila ho miestna základná umelecká škola, ktorá nesie meno práve po slávnom rodákovi.

„Súčasťou programu bude aj odhalenie pamätnej tabule Františka Veselého, ktorú zhotovil Ing. arch. Marko Vateha PhD. a premiéra dokumentárneho filmu o maliarovi pod názvom František Veselý – Krajina mojich prapodstát,“ dodáva Lattová.

Podujatie organizuje Krajské múzeum v Prešove – Kaštieľ Stropkov v spolupráci s mestom Stropkov a Základnou umeleckou školou F. Veselého. Uskutoční sa v piatok 26.10. o 18.00 h. v reprezentačnej sále kaštieľa.

Múzeum v Stropkove vzniklo v roku 2008 ako pobočka Krajského múzea v Prešove, ktorého začiatky sa datujú už do roku 1945. Od 1. 1. 2017 sa zlúčilo s Vlastivedným múzeom v Hanušovciach nad Topľou. Krajské múzeum tak pôsobí v troch mestách, preto si buduje značku Tripolitana (trojmestie). Vo svojich expozíciách a depozitároch má takmer 100 tisíc kusov predmetov mimoriadnej múzejnej hodnoty. Veľkou pýchou múzea je expozícia starej hasičskej techniky, najväčšia na Slovensku ako aj živé archeologické múzeum v prírode v Hanušovciach nad Topľou, ktoré je u nás prvé svojho druhu. Stropkov sa zasa môže pochváliť stálou výstavou bábikzo sveta a bábik z literatúry. Každoročne Tripolitana pripravuje desiatky rôznych akcií, ako sú výstavy, vernisáže, koncerty, prednášky, a rôzne projekty pre školy.

 

Autor: (ts-tripolitana)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.05.2018
Dvojdňové podujatie na Orave pripomenie život a dielo M. Kukučína
Život a dielo zakladateľa modernej slovenskej prózy Martina Kukučína pripomenie slávnostné dvojdňové podujatie s názvom Dni Martina Kukučína, ktoré sa uskutoční 18. a 20. mája v Dolnom Kubíne a v oravskej obci Jasenová.
viac
21.09.2018
V Stropkove vystavia unikátne šlabikáre z celého sveta
V stropkovskom kaštieli otvoria výstavu pod názvom „Šlabikáre učia stále“. Ide o unikátnu zbierku, ktorá pochádza od súkromného zberateľa. Výstava potrvá do konca novembra.
viac
30.11.2018
V stropkovskom kaštieli vystavujú predmety z konca druhej svetovej vojny
Autentické predmety spojené s históriou oslobodenia Stropkova môžu vidieť návštevníci v rámci výstavy Stropkov 1944 v tamojšom kaštieli. Pripravilo ju Krajské múzeum v Prešove - Kaštieľ Stropkov.
viac
16.09.2021
V Stropkove si zaspomínajú na bojové manévre z roku 1911
Stropkovský kaštieľ ožije históriou bojov o mesto Stropkov v prvej svetovej vojne. Nová výstava Krajského múzea v Prešove ponúka podľa jej autora Erika Ondriu aj zaujímavé informácie o priebehu manévrov rakúsko-uhorskej armády v okolí Stropkova a Svidníka v roku 1911.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %