Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
21.04.2016 02:55

V súťaži Európsky strom roka skončila hruška ružová z Bošáce tretia


Hruška rastie v Bošáci, v miestnej časti Zabudišová, na lúke popri ceste schádzajúcej do Ivanovskej doliny.


Hruška ružová z Bošáce - Zabudišova v okrese Nové Mesto nad Váhom obsadila tretie miesto v medzinárodnej súťaži Európsky strom roka.


V súťaži, ktorú organizovala asociácia Environmental Partnership Associaton, získala vo februárovom hlasovaní hruška z Bošáce 29 114 hlasov, ktoré stačili na bronzovú priečku za víťazným najstarším stromom Maďarska v Bátaszéku (72 653 hlasov) a tatobitskou tisícročnou lipou z Českej republiky (43 451 hlasov).       

Právo uchádzať sa o titul Európsky strom roka získala hruška z Bošáce ako víťaz národného kola Strom roka na Slovensku Nadácie Ekopolis. Podľa informácií zverejnených na webovej stránke Environmental Partnership Associaton súťaž Európsky strom roka vyhodnotili v stredu (20. 4.) v Bruseli a do hlasovania o 15 stromov starého kontinentu sa zapojilo takmer 230 000 Európanov.      

So svojimi príbehmi v ankete súťažili v tomto ročníku aj stromy z Anglicka, Belgicka, Bulharska, Českej republiky, Estónska, Francúzska, Írska, Maďarska, Nemecka, Poľska, Severného Írska, Škótska, Španielska a Walesu. Súťaž Európsky strom roka vznikla v roku 2011 v nadväznosti na obľúbenú anketu Strom roka.      

 "Zmyslom Európskeho stromu roka je poukázať na zaujímavé staré stromy ako na dôležité prírodné i kultúrne bohatstvo. V Európskom strome roka na rozdiel od iných súťaží nie je dôležitá krása, veľkosť ani vek, ale príbeh a spojenie s ľuďmi. Ide o stromy, ktoré sa stali neoddeliteľnou súčasťou širšej komunity," informuje Environmental Partnership Associaton.      

Podľa Milana Hronca z Nadácie Ekopolis ružová hruška z Bošáce je typickou miestnou starou odrodou, ktorá rastie len v tomto regióne a jej výskyt inde nezistili. Bošácka hruška je solitérny strom s krásnym habitusom a zasadili ho pravdepodobne prví osadníci. Strom je svedkom osudov mnohých generácií, ich ťažkej práce a osamelého kopaničiarskeho života.

V minulosti sa ovocinárske produkty - pálenka a sušené ovocie vyvážali z Bošáce na pltiach a neskôr železnicou aj do Viedne a Budapešti.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.02.2017
Odštartovalo hlasovanie za Európsky strom roka 2017
16 krajín je zapojených do 7. ročníka prestížnej environmentálnej súťaže Európsky strom roka.
viac
13.11.2021
Titulom Strom roka 2021 sa pýši buk lesný zo Starého Smokovca
V tohtoročnej ankete Nadácie Ekopolis rozhodlo až 22 613 hlasujúcich o finálnom rebríčku víťazov. Korunou a titulom Strom roka 2021 sa pýši buk lesný zo Starého Smokovca, ktorý vo verejnom hlasovaní získal 4833 hlasov. Na jar bude reprezentovať Slovensko v súťaži Európsky strom roka.
viac
01.02.2023
Dračí dub z Lozorna začína zbierať hlasy v ankete Európsky strom roka
Slovenský strom roka 2022 – Dračí dub z Lozorna sa od stredy do konca februára uchádza o hlasy v celoeurópskej ankete. Slovenského "reprezentanta" možno podporiť hlasovaním na stránke treeoftheyear.org.
viac
31.03.2023
Dračí dub z Lozorna získal druhé miesto v ankete Európsky strom roka 2023
Môžeme sa pýšiť druhým najkrajším stromov v Európe. Dračí dub z Lozorna skončil na striebornej priečke v súťaži Európsky strom roka 2023. Prvé miesto získal Dub Fabrykant z Poľska a tretie miesto obsadila jabloň z Ukrajiny.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %