Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
14.09.2019 12:05

V Synagóge v Lučenci sprístupnia výstavu bojovníkov terakotovej armády


Ilustračná snímka


V obnovenej Synagóge v Lučenci sprístupnia v sobotu výstavu Terakotová armáda - odkaz prvého cisára.


Na výstave, ktorá potrvá do 30. novembra, návštevníci uvidia 55 prepracovaných sôch hlinených vojakov a dvoch koní v nadživotnej veľkosti, ktoré boli dovezené priamo z oblasti Si-anu v Číne. Ide o certifikované kópie vojakov, každá socha váži 150 až 180 kilogramov a kone viac ako 600 kilogramov.       

"Počas prehliadky sa verejnosti naskytne úžasný pohľad do hrobky prvého čínskeho cisára, ktorý dokázal zjednotiť Čínu a ukončil tak obdobie chaosu medzi všetkými čínskymi štátmi, návštevníci sa detailne dozvedia o živote prvého čínskeho cisára," priblížila Marcela Glevická, hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK), ktorý sa na príprave výstavy spolupodieľal.

Terakotová armáda sa označuje ako ôsmy div sveta a pri jej objavení v roku 1974 sa našlo viac ako 8000 bojovníkov. Dnes patrí toto mauzóleum k najväčším čínskym pamiatkam a k desiatim najvýznamnejším archeologickým nálezom 20. storočia. Od roku 1987 je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO.      

Návštevníci sa môžu prísť na výstavu pozrieť každý deň okrem pondelka, podľa otváracích hodín Synagógy. Na príprave výstavy sa podieľali aj Banskobystrický samosprávny kraj, mesto Lučenec, Novohradské múzeum a galéria i Lukus - Mestské múzeum Lučenec.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.03.2017
Lučenec chce byť členom Združenia historických miest a obcí Slovenska
Návrh na vstup do združenia, ktoré vzniklo na základe iniciatívy primátorov a starostov najvýznamnejších historických miest a obcí Slovenska v roku 1995, podporili na zasadaní mestskí poslanci.
viac
27.07.2018
Putovná výstava Príbehy 20. storočia dorazí do Lučenca
Výstava Príbehy 20. storočia pokračuje po turbulenciách v Rimavskej Sobote vo svojej púti po Slovensku. Tentokrát dorazí do mesta Lučenec, kde budú Príbehy 20. storočia od pondelka 30. júla 2018 nainštalované na viacerých miestach v centre Lučenca.
viac
24.05.2019
Slávnu terakotovú armádu uvidia návštevníci Tatranskej galérie
V Tatranskej galérii v Poprade bude od soboty 25. mája sprístupnená nová výstava, pod Tatry priviezli v týchto dňoch viac ako 50 sôch terakotovej armády. Tá je súčasťou veľkého komplexu hrobky prvého zjednotiteľa Číny – cisára Čchin Š'-chuang-tiho.
viac
25.09.2020
Unikátne stroje Leonarda da Vinci si môže verejnosť pozrieť v lučeneckej Synagóg
Viac ako 40 replík strojov, náčrtov a diel geniálneho umelca prináša výstava Stroje Leonarda da Vinci, ktorá je od nedele 20. septembra verejnosti prístupná v lučeneckej Synagóge.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.03 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.12 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %