Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
01.06.2016 01:43

V Tatrách riešia lanovku medzi Štartom a Hrebienkom


Pohľad na hostel SOREA HREBIENOK v horskom stredisku Hrebienok.


Vo Vysokých Tatrách sa opäť začalo hovoriť o výstavbe lanovky, ktorá by mala spojiť Hrebienok so zjazdovkou Štart v Tatranskej Lomnici.


Poslanec Mestského zastupiteľstva (MsZ) vo Vysokých Tatrách Gabriel Jamnický však prišiel s novou alternatívou, ktorá by podľa neho oživila Hrebienok a vyriešila tak problém s dopravou.       

Jamnický je presvedčený, že je potrebné nájsť alternatívu k tomu, čo pred rokmi ponúkla spoločnosť Tatry Mountain Resorts (TMR), ktorá lanovku plánuje vybudovať. Poslanci predošlého Mestského zastupiteľstva vo Vysokých Tatrách lanovku odmietali. Pôvodný návrh lanovky TMR smerujúci z Hrebienka na Skalnaté pleso mal byť dlhý 3,1 kilometra, zložený z troch stĺpov a mal zasiahnuť približne 300 metrov štvorcových (m2) lesa. Výstavba si mala vyžiadať približne 30 miliónov eur. S týmto návrhom však nesúhlasia poslanci MsZ. Navrhujú, aby lanovka smerovala z Hrebienka na Štart.       

"Návrh, ktorý predkladajú poslanci, má svoju logiku z hľadiska prepravy návštevníkov a lyžiarov do stredne ťažkej lyžiarskej zóny na Štart. Nemá to však ekologickú a ani vyhliadkovú rovinu. Na návrh poslancov preverujeme a pripravujeme možnú alternatívu úseku Hrebienok – Štart, ktorá si bude podľa našich prieskumov vyžadovať iný druh technológie," uviedla hovorkyňa TMR Zuzana Fabianová. Ako doplnila, ide tak o väčší počet podpier lanovej dráhy, ktorých by malo byť 19. Rovnako ide aj o väčší zásah do prírodného prostredia. Podľa nej by mala byť zasiahnutá plocha takmer 60 000 m2 lesa a na jej výstavbu by spoločnosť použila približne 20 miliónov eur.       

Poslanec Jamnický považuje lanovku zároveň za najekologickejší spôsob riešenia dopravy. Prepojenie medzi Hrebienkom a Štartom by podľa neho pomohlo k zníženiu počtu automobilov medzi Smokovcami a Tatranskom Lomnicou. "Keď chceme mať Vysoké Tatry na mape svetových turistických rezortov, tak výstavbu lanovky vnímame ako nutnú. Ak chceme spájať malé strediská do väčších a prilákať pobytových hostí, tak je nevyhnutné vytvoriť veľké stredisko. Prepojenie bude mať ekologickú rovinu, keďže tisícky áut už nebudú jazdiť medzi Tatranskom Lomnicou a Starým Smokovcom, rovnako tak nebude potrebné budovať ďalšie parkovacie miesta v Tatranskej Lomnici," uviedla Fabianová. Podľa jej ďalších slov návrh poslancov by pomohol aj všetkým tatranským hotelom a penziónom.      

Poslanec Tomáš Tišťan upozornil na fakt, že je potrebné o tomto probléme diskutovať. "Ľudia nemajú dostatok informácií. O novom návrhu sa hovorí len v uzavretých zasadačkách a to je chyba. Verejná mienka ľudí je dôležitá," zdôraznil Tišťan. Poslanci MsZ môžu podľa neho cez schvaľovanie zmien v územnom pláne podporiť či zastaviť stavbu lanoviek vo vysokohorskom prostredí. "Ľudia chodia do Vysokých Tatier aj kvôli tomu, že sa tu nachádza otvorená príroda. Z miest utekajú, aby neboli pod dopravnými stavbami a výstavba lanovky by im tento oddych mohla narušiť," povedal Tišťan.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.10.2016
Lyžiarov vyvezie na Chopok nová lanovka za 11,6 milióna eur
Najväčšie lyžiarske stredisko na Slovensku, Jasná Nízke Tatry, sa v týchto dňoch všemožne pripravuje na blížiacu sa zimnú lyžiarsku sezónu. Novinkou je nová 15-miestna lanovka na južnej strane Chopku za 11,6 milióna eur.
viac
17.12.2017
Biskupstvo Nitra chce postaviť lanovku na Zobor za milión eur
Rímskokatolícka cirkev Biskupstvo Nitra chce postaviť novú kabínkovú lanovku na Zobor. S výstavbou plánuje začať v budúcom roku, prevádzku lanovky plánuje spustiť v roku 2019.
viac
23.01.2018
Skalica plánuje postaviť novú športovú halu za 3 až 3,3 milióna eur
Mesto Skalica plánuje postaviť multifunkčnú športovú halu, ktorú by mohli využívať viaceré športové kluby v meste. Uviedol to primátor Ľudovít Barát pri stretnutí so zástupcami mestských športových klubov.
viac
25.01.2018
Mesto Michalovce získalo viac ako pol milióna eur na cyklotrasu
V meste pribudne viac ako dva kilometre novej cyklotrasy vďaka schváleným externým finančným prostriedkom z Európskych štrukturálnych a investičných fondov vo výške 562 tisíc eur. Mesto bude projekt spolufinancovať sumou 29, 6 tisíc eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %