Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
22.12.2016 07:00

V tomto roku lesníci zasadili takmer 15 miliónov stromčekov


Snímka zdroj: (tasr).


Štátny podnik Lesy SR ukončil začiatkom decembra jesennú obnovu lesa, pri ktorej vysadil viac ako 1,7 milióna sadeníc lesných drevín.


Spolu v tomto roku vysadili lesníci na plochách obhospodarovaných podnikom takmer 15 miliónov kusov sadeníc na ploche 3846 hektárov, čo je približne rovnaké množstvo ako vlani. Informoval o tom hovorca Lesov SR Vlastimil Rezek.      

"Zalesňovanie sa koncentrovalo najviac na obnovu plôch po veternej a podkôrnikovej kalamite v Nízkych Tatrách, Slovenskom rudohorí a na Kysuciach, a tiež na obnovu borovicových a topoľových porastov na západnom Slovensku," uviedol výrobno-technický riaditeľ podniku Jozef Bystriansky.      

Podľa neho niektoré regióny Slovenska sa stále vyrovnávajú s následkami veternej smršte z roku 2014 a následnou lykožrútovou kalamitou. Práve tieto plochy je potrebné vo väčšej miere vysádzať umelo, pretože neočakávané vonkajšie vplyvy neumožnili využiť prirodzené zmladenie porastov vysemenením dospelých stromov.      

"Z listnatých drevín vysadili Lesy SR najviac sadeníc buka - vyše 5,6 milióna kusov a viac ako 1,2 milióna kusov duba. Z ihličnatých drevín mali najväčšie zastúpenie sadenice smreka - takmer 2,9 milióna kusov a vyše jedného milióna kusov sadeníc jedle," spresnil hlavný pestovateľ podniku Rudolf Bruchánik. Na ostatnom území sa k zalesňovaniu vo väčšej miere pridala i prirodzená obnova, spolu na výmere viac ako 3000 hektárov.      

Sadenice pre obnovu lesa lesné závody nakupujú od špecializovaného závodu Semenoles Liptovský Hrádok, ktorý je členom medzinárodnej semenárskej federácie ISF. Vysadené stromčeky pochádzajú zo semien nazbieraných v blízkych regiónoch, čo zabezpečuje rast pôvodných, miestnym pomerom prispôsobených stromov.      

Ako dodal Rezek, Lesy SR zabezpečujú sadenice aj neštátnym majiteľom a správcom lesov. V roku 2015 predal Semenoles neštátnym podnikom viac ako sedem miliónov sadeníc.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.05.2016
V Nízkych Tatrách prekonali rekord vo výsadbe stromčekov
Viac ako 60-členný tím dobrovoľníkov prekonal dnes predpoludním v jednej z nízkotatranských dolín postihnutej kalamitou opäť po roku svoj vlastný rekordný zápis. Neďaleko hornoliptovskej obce Malužiná vysadili 7000 nových sadeníc stromčekov za jeden deň.
viac
25.02.2020
Platforma Moje Slovensko chce s Lesmi SR vysadiť milión stromov navyše
Milión stromčekov navyše oproti pôvodnému plánu vysadí v tomto roku štátny podnik Lesy SR v spolupráci s platformou Moje Slovensko.
viac
26.04.2021
Verejnosť sa môže zapojiť do projektu Milión stromov pre Slovensko
Príroda na Slovensku by mala do budúcna podstatne ozelenieť. Zlepšiť biodiverzitu lesov prostredníctvom výsadby drevín bude môcť verejnosť v rámci projektu Milión stromov pre Slovensko pod záštitou občianskeho združenia (OZ) Moje Slovensko, Lesov SR a nezávislého združenia PEFC Slovensko.
viac
18.11.2021
V projekte Milión stromov pre Slovensko vysadili viac ako 50 000 stromov
V nultom ročníku projektu Milión stromov pre Slovensko bolo vysadených viac ako 50 000 sadeníc. Ako informovala hovorkyňa štátneho podniku Lesy SR Marína Debnárová, do výsadby sa v rámci Slovenska zapojili stovky dobrovoľníkov.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %