Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
22.01.2018 11:00

V tradícii darovania krvi Bystričania pokračujú aj v novom roku


Snímka zdroj: (MsÚ).


Po úspešnom obnovení tradície darovania krvi v priestoroch Mestského úradu (MsÚ) v apríli 2017, pokračujú v pomáhaní druhým aj v novom roku. Novoročná kvapka krvi premení na odberovú miestnosť už po druhý raz zasadačku č. 250.


Vo štvrtok, 25. januára budú môcť od 9. do 11. hodiny darovať vzácnu tekutinu nielen zamestnanci MsÚ, ale aj všetci Banskobystričania a návštevníci úradu.  

Prvý ročník podujatia sa niesol v znamení Európskeho mesta športu, preto medzi tridsiatimi darcami, z ktorých bolo až štrnásť prvodarcov, nechýbali ani športovci. O svoju krv sa podelil jeden z ambasádorov EMŠ 2017 Ľubomír Križko i Milan Kyseľ, generálny manažér univerzitného UMB Hockey teamu. Akciu svojou účasťou podporil aj olympijský víťaz Matej Tóth, no pre blížiace sa preteky krv darovať nemohol. Odberové centrum Národnej transfúznej služby SR v Rooseveltovej nemocnici si odnieslo až 13 litrov krvi.

„Ako lekár viem, že krvi nie je nikdy dosť a aj malé množstvo môže zachrániť život. Verím, že po minuloročnom záujme privítame v priestoroch mestského úradu mnohých darcov aj teraz a pomôžeme tým, ktorí to potrebujú,“ hovorí Ján Nosko.

Všetci záujemcovia si prinesú svoje doklady a pred odberom vypíšu dotazník, ktorý odkonzultujú s lekárom. Po predodberovom vyšetrení darujú krv.

„Slovenský Červený kríž má podľa zákona povinnosť uskutočňovať nábor darcov krvi, či už stálych, alebo prvodarcov. Boli by sme veľmi radi, keby sa aj z Novoročného odberu na Mestskom úrade v Banskej Bystrici stala tradícia. Vítame všetkých darcov krvi, ktorí darujú krv bez nároku na odmenu s vedomím, že pomáhajú zachrániť ľudský život,“ hovorí Zuzana Stanová, riaditeľka územného spolku Slovenského Červeného kríža v Banskej Bystrici.

 

Autor: (MsÚ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.12.2017
Rok zelene a materských škôl v Banskej Bystrici
Banskobystrickí poslanci na svojom 21. zasadnutí mestského zastupiteľstva schválili vyrovnaný rozpočet na rok 2018. Počíta s investíciami do obnovy materských a základných škôl, miestnych komunikácií, športovej infraštruktúry i do budovania parkovísk.
viac
09.12.2018
Ocenili dobrovoľníkov z Banskobystrického kraja, ktorí majú 'srdce na dlani'
V priestoroch historickej radnice v meste pod Urpínom, kde sa v závere týždňa zišlo viac ako 150 pozvaných.
viac
19.10.2020
V pondelok sa začal 26. ročník kampane Študentská kvapka krvi
V pondelok sa začal 26. ročník kampane Študentská kvapka krvi, a to napriek pandémii nového koronavírusu. Potrvá päť týždňov, do 20. novembra. Informovala o tom programová koordinátorka Slovenského Červeného kríža (SČK) Silvia Kostelná.
viac
20.10.2022
Študentská kvapka krvi sa začne v pondelok, zameriava sa najmä na mladých
Slovenský Červený kríž (SČK) spúšťa 28. ročník kampane Študentská kvapka krvi. Zameriava sa v nej na mladých ľudí a prvodarcov. Kampaň sa začne v pondelok (24. 10.), potrvá do 18. novembra. Informovala o tom Silvia Kostelná zo SČK.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %