Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.02.2019 11:35

V trnavskej župe otvorili prvé špecializované zariadenie pre autistov


Ilustračná snímka.


V Trnavskom kraji vznikla potreba a dopyt po novej službe pre deti s pervazívnou vývinovou poruchou (s diagnózou autizmus alebo prvkami autistického spektra) poskytované ambulantnou formou.


Poslanci Zastupiteľstva Trnavského samosprávneho kraja schválili transformáciu Krízového strediska v Trnave na „Špecializované zariadenie v Trnave", ktoré bude poskytovať služby deťom do siedmich rokov. Zariadenie v Trnave je jediné svojho druhu v župe.

Poskytovanými službami budú v zariadení deťom pomáhať učiť sa žiť v spoločnosti rovesníkov. Súčasne však ide aj o pomoc rodičom a rodinám dieťaťa pokračovať v bežnom živote a načerpať psychickú i fyzickú silu, ktorá je potrebná pri starostlivosti o dieťa s autizmom.

Súčasné priestory aj personálne obsadenie zariadenia spĺňajú požiadavky na odbornej aj personálnej úrovni. Krízové stredisko v Trnave zriadil Trnavský samosprávny kraj pôvodne ako rozpočtovú organizáciu v roku 2008.

Autor: (ttsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.07.2017
Voľby do VÚC by mali stáť vyše 10 miliónov eur
Novembrové voľby do vyšších územných celkov (VÚC) by mali stáť viac ako 10 miliónov eur. Vyplýva to z návrhu organizačno-technického zabezpečenia krajských volieb, ktorý je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.
viac
14.12.2019
Peniaze pôvodne určené na Hviezdoslavov ples pôjdu na pomoc Prešovu
Mesto Dolný Kubín sa pridalo k slovenským samosprávam, ktoré sa rozhodli zaslať finančnú pomoc do Prešova. Príspevok 4000 eur odsúhlasili dolnokubínski mestskí poslanci na štvrtkovom (12. 12.) rokovaní.
viac
08.04.2020
Zastupiteľstvá obcí i krajov budú môcť rokovať aj cez videokonferencie
Obecné i krajské zastupiteľstvá budú môcť zasadať počas krízovej situácie aj prostredníctvom videokonferencie. Vo výnimočných prípadoch budú môcť zastupiteľstvá obcí hlasovať formou per rollam.
viac
24.06.2021
Prešovský kraj vložil do nadačného fondu vyše 82-tisíc eur
Prešovský samosprávny kraj zriadil Nadačný fond Nadácie PSK pre podporu rodiny na riešenie krízových situácií v kraji. Otvorený je všetkým miestnym samosprávam na území PSK. Samotná krajská samospráva prispela do fondu čiastkou vyše 82 600 eur.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %