Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
12.05.2016 07:00

V Uhrovci sa deti učili triediť odpad


Deti sa učili hravou formou správne triediť odpad.


Ako nadkladať s odpadom sa škôlkari i školáci učili hravou formou pod vedením skúseného lektora.


Jar sa spája aj s jarným upratovaním. Upravujú sa záhradky, odstraňujú sa odpadky, ktoré boli možno aj skryté pod snehovou perinou. Kde sa však ten odpad vzal? Kto ho sem priniesol ? Ako vlastne vzniká také množstvo odpadu a prečo sa tak často nachádza v blízkosti ciest, lúk a lesov ? To sú otázky, na ktoré si každý z nás musí odpovedať sám.

Udržiavanie čistoty a poriadku vo svojom okolí – doma, vonku alebo v škole, sa týka každého z nás. Dnes už vieme, že hodiť odpad do odpadkového koša nestačí, dôležité je odpad vytriediť.

O triedení odpadov sa hovorí intenzívne už niekoľko rokov. Niekto túto činnosť považuje za každodennú samozrejmosť, iní za zbytočnosť. Všetci však vieme, že triedenie odpadov prinesie výsledky, len ak sa ním budeme intenzívne a zodpovedne zaoberať a stane sa dobrým zvykom pre deti i dospelých.

A práve deti sa učia najrýchlejšie. Preto aj v Základnej škole s materskou školou v Uhrovci chceme, aby sa triedenie odpadov dostalo žiakom viac „pod kožu“. Už niekoľko rokov sa v škole triedi odpad na plasty, papier a ostatný komunálny odpad. Naším cieľom ale je, aby sa množstvo vyseparovaného odpadu ešte zvýšilo.

Dňa 15. apríla prebiehal v našej škole cyklus besied a prednášok pre deti všetkých ročníkov základnej školy, ktoré zaujímavou formou viedol skúsený lektor Andrej Popovič.

 

 

Deti sa učili hravou formou správne triediť odpad, staršie deti sa oboznámili aj so softvérom, ktorý propaguje a vysvetľuje význam separácie odpadov. Žiaci sa zaoberali aj ďalším využitím odpadového materiálu.

 

 

V Uhrovci bol v roku 2015 vybudovaný zberný dvor a nakúpená nová technika a nádoby na efektívnejšiu triedenie odpadov. Obec pripravila pre občanov aj školenie zamerané na likvidáciu biologicky rozložiteľných odpadov. Občania získali rôzne cenné informácie o kompostovaní a každý si mohol prevziať do bezplatného nájmu kompostovaciu nádobu. Tešíme sa na ďalšie vzdelávacie podujatia a spoločné aktivity, ktoré pomôžu zvýšiť separáciu odpadov v obci.

 

Autor: Roman ŠEVČÍK, riaditeľ ZŠ a MŠ v Uhrovci


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.08.2016
Triedenie je zábava. Učíme deti triediť hravo.
Predstavte si, že vaše dieťa miluje triedenie odpadu. Hádže plastové fľaše do žltého a papier do modrého smetného koša. Deti triedia s radosťou. Na tejto myšlienke postavila spoločnosť ENVI - PAK maľovanku, ktorá kreatívne prepája základnú farebnú abecedu triedenia s motiváciou deti triediť odpad.
viac
14.10.2018
Na prvom ročníku Brannej olympiády sa zúčastnili stovky školákov
Žiaci zo štyroch základných škôl i predškoláci sa v piatok zúčastnili na prvom ročníku Brannej olympiády, ktorú na Základnej škole (ZŠ) Tribečská zorganizovala topoľčianska radnica v spolupráci s 1. mechanizovanou brigádou Topoľčany. Súčasťou podujatia boli súťaže i ukážky bojovej techniky.
viac
27.06.2020
Školské poplatky za apríl a máj navrhuje primátorka znížiť na 0 eur
Na nasledujúce zasadnutie mestského zastupiteľstva predkladá primátorka mesta Prievidza návrh Doplnku č. 1 ku Všeobecne záväznému nariadeniu mesta Prievidza č. 1/2020 o určení príspevkov od zákonných zástupcov detí, žiakov a dospelých na čiastočnú úhradu výdavkov v školách a školských zariadeniach.
viac
21.10.2020
Do škôl už nastúpili podporné tímy psychológov a asistentov
Do materských, základných a stredných škôl už nastúpili podporné tímy – asistenti učiteľa, pedagogickí asistenti, školskí psychológovia, sociálni psychológovia a školskí sociálni pedagógovia vďaka národnému projektu Pomáhajúce profesie v edukácii detí a žiakov II.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %