Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
30.07.2019 08:07

V USA usvedčili kompostovateľné potravinové obaly, ktoré nie sú kompostovateľné


Ilustračná fotografia


Kompostovateľné potravinové obaly sa aj v USA donedávna tešili takmer bezhraničnej dôvere zákazníkov, respektíve priaznivcov recyklovateľných odpadov. Tú výrazne pošramotila nedávna štúdia výskumníkov Purdue University a Zero Waste Washington (organizácie poskytujúcej environmentálne poradenstvo).


 

 

Vo zverejnenej štúdii vedci analyzovali desať vzoriek komerčných kompostovacích zariadení z piatich štátov USA. V siedmich, ktoré prijímali aj kompostovateľné potravinové obaly (taniere, misky, poháre atď.) a miešali ich s potravinovým odpadom a odpadom zo záhrad, však odborníci zaevidovali vyššie hladiny perfluóroktánovej kyseliny a kyseliny perfluóroktánsulfónovej ako v ostatných troch vzorkách.

Obidve kyseliny, vyrábané od 40-tych rokov minulého storočia, patria medzi chemické látky s dlhým reťazcom rozkladu, ktoré sa v živých organizmoch nerozpadajú, ale hromadia.

Konkrétny negatívny vplyv na ľudský organizmus síce dosiaľ nebol vedecky zmapovaný, ale ide o chemikálie, ktoré vietor dokáže preniesť do ďalekých vzdialeností a sú schopné cirkulovať v pôde. V amerických výrobkoch sa okrem kompostovateľných odpadov vyskytujú aj v kožušinách, textíliách, kobercoch a podobne. V prípade zdravia zvierat sa ich vplyv prejavil reprodukčnými a vývojovými chybami, negatívne poznačil činnosť obličiek, pečene, imunitného systému a podobne.

Štát Washington už v minulom roku prijal zákon, zakazujúci používať spomenuté chemikálie v papierových potravinových obaloch. Samotné kyseliny, ktoré sa okrem iného vyznačujú schopnosťou spomaľovať horenie a odpudzovať olej i vodu, vedci už dávnejšie odporúčali vo výslednej mase znížiť na prijateľné minimum. „Súčasní výrobcovia budú musieť investovať do vývoja alternatívnych materiálov na poťahovanie,“ tvrdí najnovšie vedúca štúdie Linda Lee z Purdue Universite. Keď sa podľa nej spotrebitelia dozvedia najnovšie informácie o prítomnosti spomínaných kyselín, ustane dopyt po výrobkoch, ktoré ich obsahujú. Respektíve ostane jediným možným spôsobom zbavenia sa ich ako odpadov len v spaľovniach odpadov.

Vzhľadom na výsledky amerického prieskumu ešte väčšmi treba oceniť zodpovednosť prístupu slovenských vedcov, ktorí v bežnej praxi testujú vlastný vyvinutý a medzinárodne patentovaný bioplast Nonoilen v jednej z pezinských škôl (pozri Prof. Alexy: „Nami vyvinuté bioplasty musia byť stopercentne biorozložiteľné“).

Autor: (pš)


komentáre
SHOW ALL
podobné
24.06.2016
Nebuď lenivý a trieď odpad! Pomôže ti Triedime.sk!
Umývaš si zuby, došla ti pasta a ty sa rozhoduješ kam s tubou? Do komunálu? Do žltého kontajnera? Alebo si si s priateľmi na párty objednal pizzu a obal z nej je mastný? Kam s ním? Priznaj si, že aj tvoje triedenie by mohlo byť lepšie a mohol by si byť zodpovednejší. Lenivosťou ďaleko nezájdeme!
viac
11.06.2019
Česko sa nechystá nasledovať Slovensko v zálohovaní PET fliaš
Český envirorezort rozhodol, že vláde nenavrhne zálohovať nápojové obaly, vrátane PET fliaš. Vychádzal pritom zo štúdie Centra ekonomických a trhových analýz ktoré vypracovalo stanovisko ohľadne zálohovania so záverom, že takýto krok sa v ČR ekonomicky nevyplatí.
viac
03.06.2023
Ako správne triediť obaly od mlieka
Podľa posledných dostupných štatistík vypil v roku 2021 na Slovensku každý jeden z nás v priemere 46 litrov mlieka. Najviac ho v EÚ pritom vyprodukujú v Nemecku, a to až 32 miliónov ton ročne. U nás je to necelých 930 tisíc ton. Mliekoj nájdeme zabalený v rôznych obaloch.Vieme ich správne vytriediť?
viac
23.03.2024
Chystáte doma jarné upratovanie? Ako vytriediť obaly z čistiacich prostriedkov
Jarné upratovanie je neodmysliteľnou súčasťou týchto dní vo viacerých slovenských domácnostiach. Po zime si poriadnu údržbu zaslúžia skrine, dvere, okná a vlastne všetko. Chystáte sa na jarnú „gruntovačku“ aj vy?
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %