Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
17.08.2019 05:05

V záhrade trnavského múzea sa usadia vojenské tábory aj s technikou


Ilustračná snímka - Klub vojenskej histórie Trnavská posádka


Slovenskí vojaci s výzbrojou a výstrojom, ktorí sa zapojili do bojov Slovenského národného povstania, sa na konci augusta usadia v záhradách Západoslovenského múzea. Klub vojenskej histórie (KVH) Trnavská posádka pripravuje rekonštrukciu udalostí pri odchode vojakov a dobrovoľníkov z Trnavy do SNP.


TASR o tom informoval Martin Ostrovský z KVH.  Diváci si program môžu pozrieť v piatok 30. a v sobotu 31. augusta. Prezentácia bude súčasťou otvorenia výstavy múzea na tému 75. výročia SNP a pôsobenia Trnavskej posádky.       

Tá v sile zhruba tritisíc mužov odišla do SNP ako jediná zo západu a zapojila sa do bojov v oblasti Hronský Beňadik, Zlaté Moravce, Píla, Horné a Dolné Hámre, Nová Baňa, Žarnovica a Kremnica. K jej odkazu sa hlási KVH - zoskupenie nadšencov vojnovej histórie, ktoré pôsobí od roku 2016, jeho členovia však majú dlhoročné skúsenosti v iných kluboch.       

"V piatok nielen náš klub, ale aj kolegovia z Nitry, Trenčína, Levíc, Ružomberka, Banskej Bystrice či Košíc budú účinkovať v rekonštrukcii udalostí v Trnave po vyhlásení SNP," uviedol Ostrovský. Vojaci, gardisti či žandári sa budú podľa jeho slov pohybovať v uniformách po centre Trnavy a postupne priblížia momenty od mobilizácie po odchod do SNP a tiež obsadzovanie nemeckou brannou mocou. "Udeje sa to presne v rovnaký dátum ako pred 75 rokmi," konštatoval.       

V múzejných záhradách bude po oba dni otvorený pre verejnosť vojenský tábor, kde si záujemcovia o históriu môžu pozrieť zbrane, ktoré vojsko v danom čase používalo, vidieť, ako chodili vojaci oblečení a čo všetko patrilo k ich vojenskému životu.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.02.2019
Výstavou militárií si pripomenú výročie povstania
Zbrane i uniformy vojakov, ktorí operovali v pohorí Malých Karpát pri obci Horné Orešany počas Slovenského národného povstania (SNP) si bude možné pozrieť na výstave, ktorú pripravujú na sobotu 23. februára.
viac
22.08.2019
Podľa prieskumu Múzea SNP až štvrtina mladých nevie o príčinách holokaustu
Dátum vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP) je u mládeže podstatne známejší než termín jeho ukončenia. Až štvrtina respondentov však nevedela odpovedať na otázku o príčinách holokaustu.
viac
28.08.2019
V pietnej sieni Múzea SNP uložili pozostatky neznámeho vojaka
V pietnej sieni Pamätníka Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici v stredu, v predvečer celonárodných osláv 75. výročia SNP, uložili urnu s pozostatkami neznámeho vojaka.
viac
30.08.2019
Na oslavy 75. výročia SNP prišli do Banskej Bystrice tisícky návštevníkov
Preletom leteckej techniky Ozbrojených síl SR a pietnym aktom kladenia vencov sa vo štvrtok o 10.00 h v areáli Pamätníka Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici začali celoštátne oslavy 75. výročia SNP.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %