Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.12.2017 02:37

V Žiari nad Hronom začala opäť pôsobiť občianska poriadková služba


Ilustračná snímka.


V Žiari nad Hronom začala od decembra opäť pôsobiť občianska poriadková služba. V uplynulom mesiaci vybralo mesto vo výberovom konaní jej ôsmich členov, na miesto koordinátorky uspela žena.


Ako priblížil hovorca mesta Martin Baláž, ide aj o obyvateľov miestnej rómskej osady pod Kortínou, kde by mali občianske hliadky predovšetkým pôsobiť. "Nemajú kompetencie zasahovať, robiť represie. Sú takou predĺženou rukou mesta a mestskej polície, to znamená, ak sú svedkom protispoločenskej činnosti alebo vedia o niečom, tak hneď informujú mestskú políciu," priblížil Baláž. 

Ich úlohou bude zároveň komunikovať s miestnymi obyvateľmi, dozerať na dodržiavanie poriadku, správne zneškodňovanie odpadov a podobne.       

Projekt občianskych hliadok už v Žiari nad Hronom v minulosti realizovali. "Počas jeho fungovania sme to ešte reálne nevedeli vyhodnotiť, vtedy sme mali pocit, že to mohlo mať aj väčší prínos. Na druhej strane, keď ten projekt skončil, tak sme cítili, že tá predĺžená ruka nám chýba," skonštatoval Baláž.       

Tento rok získalo mesto na projekt nenávratný finančný príspevok vo výške viac ako 191 000 eur z Operačného programu ľudské zdroje. Sumou viac ako 10 000 eur sa bude na projekte podieľať z vlastných zdrojov. Projekt by mal trvať 36 mesiacov.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2017
Rómske občianske hliadky by sa mohli obnoviť do polroka
Fungovanie rómskych občianskych hliadok na Slovensku by sa mohlo obnoviť do polroka. Informoval o tom splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Ábel Ravasz, v súvislosti s navrhovanými opatreniami na riešenie problému fetovania toluénu v okrese Lučenec.
viac
27.10.2017
Samospráva chce zrekonštruovať Komunitné centrum na Šobove
Banskoštiavnická samospráva plánuje zrekonštruovať Komunitné centrum, ktoré svoje aktivity vyvíja v lokalite Šobov, kde žije početná rómska komunita.
viac
29.11.2017
Miestna občianska poriadková služba čoskoro začne činnosť aj v Starej Ľubovni
Projekt „Zriadenie miestnej občianskej poriadkovej služby v Starej Ľubovni (MOPS)“ sa posúva do ďalšej etapy, ktorou je samotná činnosť miestnej občianskej poriadkovej služby. Už od 1. decembra 2017 začnú jej členovia aktívne pôsobiť na celom území mesta.
viac
30.10.2020
Hľadajú sa možnosti na pokračovanie programu MOPS
Rezort vnútra a splnomocnenkyňa vlády SR ubezpečujú všetky obce a mestá, ktorým končia zmluvy o NFP koncom roka 2020 v programe MOPS, že intenzívne hľadajú možnosti pre identifikáciu dostupných finančných zdrojov, ktoré umožnia spustiť ďalšie výzvy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %