Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
24.07.2019 06:55

V Žiline otvorili chránenú dielňu pre pacientov so sklerózou multiplex


Logo združenia sclerosis multiplex Nádej


Združenie sclerosis multiplex Nádej (ZSMN) otvorilo v poradí tretiu chránenú dielňu na Slovensku, tentoraz v Žiline. Zariadenie má slúžiť ako stacionár i kreatívne centrum. TASR o tom v stredu informovala predsedníčka ZSMN Jaroslava Valčeková.


Po zariadení v Bratislave a v Trenčíne tak vznikol priestor pre pacientov s diagnózou skleróza multiplex v ďalšom meste. Chránená dielňa sídli na Košickej ulici v areáli SAD Žilina a je predĺženou rukou združenia, všetky aktivity kooperuje s centrálou v Bratislave. „Okrem organizačnej práce je súčasťou dielne aj poskytovanie stacionárnych služieb. Pacienti majú v zariadení k dispozícii oxygenoterapiu, magnetoterapiu, infraterapiu, arteterapiu, stacionárny bicykel, artterapiu, ale aj špeciálnu, spinálnu dynamicko-progresívnu jogu,“ priblížila Valčeková.       

Dvere chránenej dielne Scarabeus 3 sú skúšobne otvorené od marca. Podľa Valčekovej si už našli svojich priaznivcov. „Tieto aktivity veľmi vítam, vďaka rôznym cvičeniam človek rozhýbe telo, lepšie sa koncentruje a vďaka tvorivým dielňam nachvíľu zabudne na bolesť a cíti sa lepšie,“ povedala pravidelná návštevníčka Scarabea 3.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.09.2016
Stretnutie drotárskych majstrov
Považské múzeum v Žiline v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja organizuje v dňoch 16. – 17. 9. 2016 v areáli Budatínskeho hradu jubilejný XXV. ročník celoslovenského workshopu s medzinárodnou účasťou.
viac
22.05.2017
Na Liptove sa bude bicyklovať za dobrú vec
„Od Tatier k Dunaju“ – tak znie názov cyklistickej charitatívnej osvetovej akcie s medzinárodnou účasťou v prospech pacientov s chorobou sclerosis multiplex. Tento rok sa dejiskom pretekov stane opäť aj Liptov.
viac
20.11.2018
Cyklojazda Od Tatier k Dunaju 2019 sa bude konať po piaty raz
Pacienti so sklerózou multiplex (SM) a ich sympatizanti sa piaty raz vyberú na cyklojazdu po Slovensku s názvom Od Tatier k Dunaju. Ročník 2019 má byť ročníkom výziev, pôjde o doteraz najnáročnejšiu trasu. Účastníci budú od 20. do 25. mája 2019 bicyklovať takmer po celom Slovensku.
viac
14.12.2020
Kyjatické hračky by sa mohli znova vyrábať priamo v Kyjaticiach
V obci Kyjatice v Rimavskosobotskom okrese by mohla byť obnovená výroba tradičných drevených kyjatických hračiek, ktorá tam zanikla pred niekoľkými desaťročiami.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %