Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
07.06.2015 01:00

V Žiline rozsvietili ďalšie priechody pre chodcov v dvoch lokalitách


Mestské osvetlenie v Žiline ožilo. (Foto: Mesto Zilina)


Rekonštrukcia spočíva v inštalovaní primeraného osvetlenia a farebného zvýraznenia priechodu pre chodcov, aby vodiči jasne videli priechod aj chodcov.


V rámci neustále sa zvyšujúceho nebezpečenstva na cestách, ktoré pramení z enormného nárastu motorizácie, je nevyhnutné dbať na bezpečnosť tých najzraniteľnejších účastníkov cestnej premávky, ktorými sú chodci. Preto mesto Žilina pristúpilo k obnove ďalších priechodov pre chodcov, ktoré sú z pohľadu nehodovosti vyhodnotené ako kritické.

Ide o dve lokality na Rosinskej ulici, po jednej na Hlinskej ulici, na ulici Kálov a v Považskom Chlmci. Na týchto priechodoch pre chodcov v minulosti došlo k viacerým dopravným nehodám s účasťou chodca. Obnova týchto priechodov spočíva v inštalovaní primeraného osvetlenia a farebného zvýraznenia tohto priechodu tak, aby vodič jasne videl, aká situácia na priechode pre chodcov je.

skladka_mMeUe_1453984982.jpg

Na nasvietenie boli použité asymetrické svietidlá Siteco SR100 s halogenidovou výbojkou 150W, ktoré kontrastne osvetľujú chodca na priechode a neoslňujú vodiča. Náklady spojené na takto vybavené priechody sú približne 5500 eur, podľa šírky komunikácie. Mesto bude pokračovať s obnovou priechodov pre chodcov aj v ďalších lokalitách, aby sa zvýšila bezpečnosť chodcov a predchádzalo sa dopravným nehodám.

Autor: (red)


galérie
Galeria k clanku 1
komentáre
SHOW ALL
podobné
17.04.2024
V Lešti našli dve takmer kompletné vojenské vozidlá z obdobia II. svetovej vojny
Vo výcvikovom priestore Lešť na strednom Slovensku našli dve takmer kompletné historické vojenské vozidlá z obdobia druhej svetovej vojny. Informuje o tom Martin Miňo z Krajského pamiatkového úradu Banská Bystrica.
viac
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %