Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
30.04.2016 12:21

V Žiline si oslobodenie mesta pripomenuli v Sade SNP a na Vojenskom cintoríne


Nápis na balustráde. Snímka zdroj: www.zilina.sk


Pietnym aktom kladenia vencov k pamätníku vojakov 1. československého armádneho zboru v Sade SNP a na Vojenskom cintoríne na Bôriku v Žiline si 29. apríla pripomenuli 71. výročie oslobodenia Žiliny.


 Pietneho aktu sa zúčastnili  aj zástupcovia Ruskej federácie, Bieloruskej republiky a Českej republiky.       

"Na týchto pietnych miestach si pripomíname všetkých, ktorí v boji za slobodu položili svoje životy a hlboko sa skláňame pred obeťami najkrvavejšej vojny v dejinách ľudstva," povedal v príhovore primátor Žiliny Igor Choma.       

Podľa podpredsedu Slovenského zväzu protifašistických bojovníkov (SZPB) Juraja Drotára žije na Slovensku okolo 1200 priamych účastníkov boja za slobodu. "Tých, ktorí bojovali v 1. československom armádnom zbore, v Červenej armáde, v zahraničných armádach, na západe, povstaleckí vojaci, partizáni, ilegálni pracovníci a pomocníci partizánov. Vojnových veteránov, ktorí bojovali so zbraňou, už je len okolo 300. Bohužiaľ, všetci majú viac ako 90 rokov. Aj zdravotný stav je taký, že na takýchto aktivitách sa už nezúčastňujú," podotkol Drotár.       

Pripomenul, že Pamätník osloboditeľov v Sade SNP v Žiline postavili po druhej svetovej vojne na znak vďaky, že vojská 1. československého armádneho zboru a 17. gardového zboru oslobodili žilinskú kotlinu a celé severozápadné Slovensko. "Na Vojenskom cintoríne na Bôriku je pochovaných 1987 vojakov a dôstojníkov Sovietskej armády z oblasti Oravy, Liptova, Kysúc, Bytčianska, Terchovej a Žiliny. Cintorín Červenej armády na Bôriku otvorili 30. apríla 1946 a od roku 1981 je národnou kultúrnou pamiatkou," dodal podpredseda SZPB.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
30.08.2016
Odkanalizovanie Považského Chlmca si vyžiada investíciu 3,3 milióna eur
Mesto Žilina pripravuje v spolupráci s akciovou spoločnosťou Severoslovenské vodárne a kanalizácie (SEVAK) Žilina komplexné odkanalizovanie mestskej časti Považský Chlmec.
viac
23.11.2016
Pozrite si príbeh najznámejšieho palatína
Žilinská župa vytvorila ďalšie jedinečné video. Jeho cieľom je pri príležitosti 400. výročia úmrtia Juraja Turza priblížiť život najznámejšieho uhorského palatína.
viac
02.05.2018
Na Vojenskom cintoríne odhalili pamätnú tabuľu s menami padlých vojakov
Na Vojenskom cintoríne na Bôriku a pri pamätníku vojakov 1. československého armádneho zboru v Sade SNP v Žiline si v pondelok 30. apríla pietnym aktom kladenia vencov pripomenuli 73. výročie oslobodenia Žiliny za účasti delegácií veľvyslanectiev Ruskej federácie a Bieloruska.
viac
21.01.2020
V Košiciach si pripomenuli 75. výročie oslobodenia mesta
Tradičným pietnym aktom si Košičania v nedeľu (19. 1.) na Námestí osloboditeľov pripomenuli 75. výročie oslobodenia svojho mesta. K obom pamätníkom položili vence a kytice.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %