Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
04.04.2019 11:05

V žilinskom Lesoparku Chrasť odstránia napadnuté a poškodené stromy


Mapa plánovaného výrubu.


Mesto Žilina začína s výrubom poškodených drevín v žilinskom lesoparku. Do konca apríla odstránia viac ako 170 napadnutých stromov. Na ich mieste vyrastú nové dreviny.


Koncom minulého roka zistili pracovníci správy Lesoparku Chrasť pri pravidelných ohliadkach stromy napadnuté škodcami. Smreky ničí lykožrút smrekový a jasene zamorila huba Chalara fraxinea, ktorá sa šíri na Slovensku od roku 2008 a trápi tento druh stromov vo viacerých častiach Žiliny. Výsledkom sú chradnúce a uschýnajúce stromy, náchylné na vyvrátenie alebo zlomenie, ktoré sú nebezpečné pre návštevníkov lesoparku. Lesnícka ochranárska služba ako orgán štátnej odbornej kontroly ochrany lesa, preto mestu odporučila odstrániť tieto napadnuté dreviny. „Správa lesoparku je povinná hospodáriť tak, aby boli dodržané princípy ochrany lesa, čo znamená aj spracovávať kalamitu za účelom zamedzenia rozširovania škodlivých činiteľov. V týchto dňoch preto začíname s výrubom napadnutých, odumierajúcich a suchých stromov,“ uviedol vedúci odboru životného prostredia Mestského úradu v Žiline Andrej Vidra. Uvedený výrub je podľa neho v súlade s predpismi a platným zákonom o lesoch.

V prípade, ak by kalamitnú ťažbu samospráva nevykonala, mestu by ako vlastníkovi a obhospodarovateľovi lesných pozemkov v lesoparku hrozila finančná pokuta. Po odstránení drevín mesto plochy následne vyčistí od drevných zvyškov a vysadí primerané množstvo sadeníc, čím zabezpečí obnovu lesa. „Výrub stromov vnímame ako veľmi citlivú vec a rovnako to pociťujú aj Žilinčania. Aj to bol jeden z dôvodov, prečo sme sa rozhodli o odstraňovaní drevín informovať verejnosť vopred. Rád by som zdôraznil, že výrub je potrebný a na mieste odstránených stromov vysadíme ešte v tomto roku nové stromy,“ vysvetlil žilinský primátor Peter Fiabáne.

Dreviny budú vyrezávať v lokalite pri záhradkárskej osade Zaparové pri Solinkách, pri vyhliadke, pri tenisových kurtoch na ulici Karpatská, pri detskom areáli a pri vodárni. Týmto žiadame návštevníkov o zvýšenú pozornosť a opatrnosť v prípade vykonávania ťažby dreva. Je nevyhnutné dodržiavať a rešpektovať pokyny pracovníkov zabezpečujúcich dozor pri výkone lesníckych prác. V prípade pripomienok sa môže verejnosť obrátiť na odbor životného prostredia Mestského úradu v Žiline.

 

Autor: Barbora Zigová, hovorkyňa mesta


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.07.2017
Obnova lesoparku prinesie nové lavičky, piknikové stoly a detské ihrisko
Výmenou vonkajších pomôcok na cvičenie odštartovala v žilinskom lesoparku Chrasť postupná obnova mobiliáru. V obľúbenej mestskej rekreačnej zóne pribudnú tiež nové informačné tabule, lavičky, piknikové stoly či zrekonštruované detské ihrisko.
viac
09.03.2018
Nemocnica odstraňuje nebezpečné stromy
V areáli žilinskej nemocnice technickí pracovníci začali včera s nevyhnutným výrubom nebezpečných drevín. Podľa oficiálneho dokumentu starostlivosti o dreviny spracovaného odborníčkou musí nemocnica odstrániť dreviny, ktoré by mohli ohroziť pacientov, zamestnancov a návštevníkov jej areálu.
viac
19.09.2019
Žilina vstupuje do Únie miest Slovenska
Žilinská samospráva sa od 1. januára 2020 stane súčasťou Únie miest Slovenska. Rozhodli o tom na utorkovom zasadnutí mestskí poslanci.
viac
08.03.2022
Suché stromy odstraňujú z lesoparku robotníci s párom koní
Suché stromy odstraňujú zo žilinského Lesoparku Chrasť lesní robotníci s párom koní. Podľa hovorcu mesta Vladimíra Miškovčíka sa pre šetrnejší spôsob približovania dreva rozhodla samospráva aj z dôvodu, aby cesty nepoškodzovali ťažké lesné mechanizmy.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %