Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
04.06.2018 04:20

Vedci z STU vyvíjajú druhú generáciu bioplastov, rozložiť sa môžu vo vode i pôde


Ilustračná snímka - budova Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave


Vedci zo Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave vyvíjajú druhú generáciu bioplastov. Tie z ich dielne sa môžu rozložiť nielen v pôde, ale aj vo vode. Profesor Pavel Alexy a jeho tím z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU vynález inovovali a požiadali o ďalší patent.


TASR o tom informovala hovorkyňa STU Andrea Settey Hajdúchová.       

"Keď hovoríme o bioplastoch, rozumieme buď plast vyrobený z obnoviteľných zdrojov surovín alebo biologicky rozložiteľné plasty. Pre prírodu sú, samozrejme, najpriaznivejšie tie, ktoré sú aj z obnoviteľných surovín aj biologicky rozložiteľné, teda nepretrvávajú v prírode ako odpad desiatky rokov. A také sú naše bioplasty," vysvetlil Alexy. Základom prvej generácie bioplastov sú dve zložky, a to kyselina polymliečna a polyhydroxybutyrát. Tento bioplast je chránený ako úžitkový vzor v SR, podaná je patentová prihláška a patent už získal v Európe a v niekoľkých ázijských krajinách. Podľa hovorkyne STU však teraz ide na patentové úrady aj nová prihláška – na bioplast druhej generácie.         

Bioplast druhej generácie má z hľadiska ekológie ďalšie bonusy. "Ako zdroj polyhydroxybutyrátu môže slúžiť použitý fritovací olej, ktorý je dnes nebezpečným odpadom, produkovaným vo svete vo veľkých množstvách. Navyše, sa tento bioplast už nerozkladá len v podmienkach priemyselného kompostu, teda pri teplote 50 a viac stupňov, ale aj v podmienkach domáceho kompostu pri teplote 20 - 30 stupňov Celzia," povedal Alexy. Zároveň priblížil, že sa testuje aj rozloženie v bežnej pôde a v morskej vode, kde to vyzerá tak, že dokáže degradovať. "To môže byť veľkým prínosom, keďže vieme, ako sú naše moria plné plastového odpadu," doplnil Alexy.       

Tím STU spolupracuje s firmami a univerzitami aj pri hľadaní možností ako vynález využiť v praxi. Jednou z ciest je komerčné využitie v spolupráci s výrobcami plastových nádob, príborov, obalových fólií či fólií, ktoré sa v poľnohospodárstve kladú na polia, aby udržiavali vlhko a bránili rastu buriny. Druhou cestou sú originálne aplikácie v oblasti dizajnu a módy. Treťou možnosťou pre využitie sú medicínske aplikácie. Tu tím STU spolupracuje s Lekárskou fakultou Univerzity Komenského v Bratislave a odborníkmi na vývoj implantátov z Technickej univerzity v Košiciach. Z bioplastov môžu byť dočasné implantáty pri riešení komplikovaných zlomenín. Výskum prebieha aj v oblasti tkaninového inžinierstva, v laboratóriách by mohli rásť celé náhradné orgány na biopodklade, ktorý sa postupne rozloží.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.07.2017
Bratislava pokračuje v revitalizácii Námestia slobody
Od spustenia 1. etapy revitalizácie Námestia slobody došlo koncom mája už k značnému zlepšeniu stavu námestia, pričom práce na jeho revitalizácii stále pokračujú.
viac
27.06.2018
Presadia sa slovenské patenty vynálezov medzi plastmi?
Dva vynálezy, ktoré podali vedci Slovenskej technickej univerzity (STU) pod vedením prof. Pavla Alexyho z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie v Bratislave, predurčujú nimi navrhnuté postupy vývoja dvoch generácií bioplastov k prielomu výroby plastov vo svete.
viac
29.05.2019
Prof. Alexy: Nami vyvinuté bioplasty musia byť stopercentne biorozložiteľné
Bioplasty, ktoré vyvíjame, sú stopercentne ekologické počas užívania aj po likvidácii, - hovorí profesor Ing. Pavel Alexy, PhD., z Slovenskej technickej univerzity v Bratislave.
viac
22.04.2020
Druhá etapa rekonštrukcie župného domu sa začne až na budúci rok
Termín začiatku druhej etapy obnovy župného domu v Komárne sa posúva na budúci rok. Mesto Komárno, ako vlastník objektu, sa rozhodlo preložiť rekonštrukčné práce na obnove dvorových fasád a vstupnej drevenej brány z dôvodu šírenia nového koronavírusu a po zvážení všetkých rizík.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %