Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
02.12.2016 09:33

Vedecká konferencia venovaná kultúrnemu dedičstvu Gemera/Malohontu


Kaštieľ Betliar, ktorého história je spätá s rodom Andrássyovcov. Postavili ho v údolí Betliarskeho potoka pod husto zalesnenými svahmi Volovských vrchov na mieste pôvodného hrádku Bebekovcov z 15. storočia. Snímka zdroj: slovakia.travel.


Kultúrnemu dedičstvu Gemera a Malohontu a jeho sprístupňovaniu bola venovaná vedecká konferencia, ktorá sa konala 2. decembra v priestoroch Osvetového centra vyšehradskej kultúry v Jelšave v okrese Revúca.


Osvetové centrum vyšehradskej kultúry v Jelšave je zároveň aj regionálnym mestským múzeom (MM). Zúčastnili sa na nej odborníci z rôznych vedeckých disciplín s regionálnou aj celoslovenskou pôsobnosťou.      

 „Hlavnou myšlienkou tohto podujatia je, aby sa toto historicky významné územie Slovenska dostalo do širokého povedomia nás všetkých, ktorí tu žijeme, a aby sme sa dozvedeli, čo nové nám ponúkli jednotliví vedeckí pracovníci,“ informovala riaditeľka MM Tatiana Strelková s tým, že zverejnený materiál bude neskôr publikovaný i v zborníku.       

Dodala, že konferencia mala tri tematické okruhy. „Prvým boli osobnosti, ktoré sa narodili, študovali alebo pôsobili v Gemeri a Malohonte a pričinili sa o ich kultúrny rozvoj. Druhým okruhom bola kultúra Gemera a Malohontu prezentovaná z rôznym aspektov. Posledným okruhom boli kultúrne inštitúcie a ich úloha v kultúrnom rozvoji Gemera a Malohontu,“ priblížila Strelková.

Organizátor konferencie Andrej Štafura z Ústavu hudobnej vedy Slovenskej akadémie vied (SAV) vidí najväčší prínos vo vzájomnom obohacovaní odborníkov, keďže osobný kontakt nemôže byť podľa neho nahradený len študovaním svojich vedeckých prác. „Môžu z toho vzniknúť rôzne podnety. Nikdy neviete, čo prinesie v nejakej téme váš kolega a doplní vám do vašej mozaiky niečo, čo ste nevedeli a nie je to predmetom vášho výskumu,“ vysvetlil.       

Podľa slov vedeckej garantky projektu Timotey Vráblovej z Ústavu slovenskej literatúry SAV má konferencia viacero významov. Napríklad podporu regionálneho výskumu kultúrneho dedičstva či upriamenie pozornosti na pamätihodnosti Gemera a Malohontu. „Prišli sme z rôznych častí Slovenska, aby sme domácim ukázali, že tu majú niečo mimoriadne cenné a aby tak videli svoj región z iného hľadiska,“ zdôraznila.       

Konferencia však bola podľa nej významná aj v tom, že bola multidisciplinárna. „Mali sme tu archeológov, muzikológov, literárnych historikov či odborníkov, ktorí sa venujú kultúre regiónov. Boli tu dokonca aj biochemici. Všetci ukazujú, aké dôležité je práve toto multidisciplinárne spektrum pri záchrane a reštaurovaní nášho kultúrneho dedičstva,“ zakončila.  

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.05.2016
Medové špeciality regiónu Gemer-Malohont
Miestna akčná skupina (MAS) Malohont pripravuje knihu, ktorej obsahom budú tradičné i netradičné špeciality s medom.
viac
22.03.2018
Rozvoj regiónu Gemera a Malohontu sa bez kvalitných komunikácií nepohne vpred
V Rimavskej Sobote sa 8. februára uskutočnil snem Regionálneho združenia miest a obcí Gemera a Malohontu. Združenie miest a obcí Slovenska na rokovaní zastupoval podpredseda ZMOS a predseda Komory obcí Ľubomír Lõrincz.
viac
03.05.2022
Stredoveké maľby na Gemeri a v Malohonte získali Značku Európske dedičstvo
Stredoveké nástenné maľby na Gemeri a v Malohonte získali prestížne ocenenie Značka Európske dedičstvo (European Heritage Label).
viac
15.06.2022
Gemer a Malohont po získaní značky Európske dedičstvo dúfajú v nárast turistiky
Získanie značky Európske dedičstvo (European Heritage Label) pre 12 gotických kostolov so stredovekou sakrálnou architektúrou v Gemersko-malohontskom regióne je šancou dostať viac do povedomia túto kultúrno-historickú oblasť na Slovensku a jej kultúrne dedičstvo a zvýšiť tam turistický ruch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %