Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
16.07.2016 09:00

Veľká Lehota na Stretnutí Lehôt a Lhot 2016


Snímka: (ocú).


Občania a rodáci z Veľkej Lehoty sa aj tento rok zúčastnili 36. stretnutia Lehôt a Lhot, ktoré sa konalo od 30. 6. do 3. 7.2016 v Ostrožskej Lhotě v Zlínskom kraji, okres Uherské Hradiště.


Stretnutia v tejto malebnej moravskej dedine s približne 1500 obyvateľmi sa zúčastnilo 67 Lehôt a Lhot, z toho asi len päť bolo zo Slovenska, a to Veľká Lehota, Malá Lehota, Mníchova Lehota, Žilinská Lehota a Lehota pri Nitre.

Stretnutia Lehôt a Lhot sa začali usporadúvať v roku 1981 v Uhlířskej Lhotě v okrese Kolín. Slovenské Lehoty sa pridali v roku 1985 v Novej Lehote v okrese Hodonín. Prvé stretnutie na Slovensku sa konalo až o štyri roky v Dolnej Lehote okres Brezno.

Rekord v účasti drží Dlouhá Lhota z okresu Mladá Boleslav, v roku 1986 prišlo na stretnutie 93 obcí. Termín konania stretnutia býva tradične prvý júlový víkend. Počas každého stertnutia sa koná aj Lehotský snem. Na 36. stretnutí Lehôt a Lhot v Ostrožskej Lehote, kde sa mal prihlásiť pokračovateľ tejto akcie, sa dlho nikto nehlásil. Už to vyzeralo tak, že budúci rok, ani ďalšie roky sa stretnutia konať nebudú, najbližšie až v roku 2020 v Mníchovej Lehote a 2023 v našej Veľkej Lehote. Zanietených Lehoťanov to veľmi mrzelo. Našťastie sa nakoniec prihlásila Dlouhá Lhota, ale až na rok 2018. Pre rok 2017 stále pokračovateľa nebolo. Potom sa prihlásila zástupkyňa Lhotky pod Ondřejníkem, ktorá cez sms získala súhlas starostu, že v roku 2017 sa bude 37. stretnutie Lehôt a Lhot konať u nich.

Na rok 2019 sa ešte prihlásila Lhota u Lipníka, preto sme veľmi radi, že táto tradícia sa nepreruší a nezanikne. Mnohí z účastníkov dlho po stretnutí spomínajú na pekné chvíle a celý rok sa tešia na ďalšie stretnutie so svojimi priateľmi Lehoťanmi.

Z obce Veľká Lehota sme tento rok mali opäť početné zastúpenie, zorganizoval sa autobusový zájazd spojený s prehliadkou niekoľkých zaujímavých miest. Vyrážali sme vo štvrtok 30. júna. Prvá zastávka bola na zámku Slavkov – Austerlitz, kde bolo podpísané prímerie medzi Francúzskom a Rakúskom po Napoleonovom víťazstve, dva dni po bitke pri Slavkove. Mohli sme sa poprechádzať v zámockom parku, navrhnutom v štýle francúzskych barokových záhrad. V piatok nás čakala najhlbšia priepasť v strednej Európe – Macocha, Punkevní jaskyne v Moravskom krase sme si pozreli pešo, ale aj počas plavby na loďkách. Po prehliadke sme sa lanovkou vyviezli na vyhliadku, odkiaľ sme mali nádherný výhľad na Moravský kras, ale aj samotné dno priepaste. V popoludňajších hodinách sme stihli ešte prehliadku historickej časti mesta Brno a v sobotu nás privítala Ostrožská Lhota, kde sme v hojnom zastúpení reprezentovali našu obec Veľká Lehota na 36. stretnutí Lehôt a Lhot. Ostrožská Lhota mala pripravený kultúrny program a zaujímavé sprievodné podujatia – súťaže, výstavy, športové ihriská, živý stolný futbal, atrakcie pre deti a iné.

Ďakujeme všetkým zúčastneným obyvateľom a tiež rodákom za reprezentáciu našej obce a podporu tohto podujatia a tešíme sa na ďalšie stretnutie budúci rok v Lhotke pod Ondřejníkem.

 

Autor: (Anna VATALOVÁ)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.06.2016
12. ročník Festivalu frankovky sa uskutoční už tento víkend
Festival frankovky je jedným z podujatí bratislavskej samosprávy, ktorým sa snaží oživiť bohaté vinohradnícke a vinárske tradície tohto regiónu. Uskutoční sa v dňoch 24. - 26. júna 2016 na Primaciálnom námestí v Bratislave.
viac
14.03.2017
Starým tradíciám možno dať nový život
Potrebujeme dnes páračky? Alergológovia by povedali, že určite nie, lebo perie môže slúžiť ako zdroj roztočov a ako náplň do paplónov a vankúšov sa neodporúča. Pre etnografov by to zase nebola ľahká otázka...
viac
16.05.2019
Obec kúpila gajdy, chce si vychovať mladých gajdošov
Vo Veľkej Lehote v okrese Žarnovica, ktorá sa pýši gajdošskou tradíciou, sa rozhodli otvoriť pre miestne deti netradičný krúžok. Obec zakúpila gajdy, chce si totiž vychovať mladých hudobníkov, ktorí budú v hre na tomto hudobnom nástroji pokračovať.
viac
24.01.2020
Pätnásty ročník Novoročného stretnutia generácií v Príbovciach
Prešlo 15 rokov od januára 2006 kedy sa v obecnom dome v Príbovciach uskutočnilo prvé „Novoročné stretnutie generácii“ organizované občianskym združením Nádej človeka a obcou Príbovce.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %