Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
08.03.2016 10:00

Verejné zhromaždenia – otázky a odpovede. Metodická príručka pre obce - 1. časť


Obce majú kompetencie pri rozpúšťaní verejných zhromaždení. (Ilustračné foto: tasr)


S ohľadom na súčasnú bezpečnostnú situáciu v Európe je téma extrémizmu veľmi aktuálna. S extrémistickými prvkami sa môžu stretnúť obce v súvislosti s verejnými zhromaždeniami, keďže majú v procese ich nahlasovania a možného rozpustenia významné kompetencie.


Významné postavenie obcí im umožňuje napríklad aj zhromaždenie zakázať, alebo ho v jeho priebehu rozpustiť. Tieto rozhodnutia obce však predstavujú vážny zásah do zhromažďovacieho práva a môžu byť následne predmetom posudzovania zákonnosti postupu obce súdmi. Keďže v každej oblasti života platí pravidlo, že je lepšie problémom predchádzať ako ich následne riešiť, rozhodli sme sa v spolupráci s Ministerstvom vnútra SR pripraviť príručku venovanú riešeniu komplikovaných situácii, s ktorými sa môžete stretnúť v súvislosti so zhromaždeniami.

 

Prvá časť sa venuje situáciám pred zhromaždením a druhá sa zameriava na riešenie komplikácii v priebehu zhromaždenia. Dôležitým doplnkom článkov je nesporne aj kalendár rizikových dní, ktoré využívajú extrémistické a radikálne skupiny na svoje zviditeľnenie sa. Veríme, že zvolená forma, uvádzaním konkrétnych príkladov a konkrétnych odpovedí na najčastejšie kladené otázky, ako aj zvolený obsah, ktorý chronologicky reflektuje priebeh uplatňovania práva na zhromažďovanie budú nápomocné všetkým, ktorým je určená.

V Obecných novinách 9-10/2016 na str 15-18.

Autor: (red)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.04.2024
MAS Zlatá cesta pomohla získať podporu z eurofondov desiatkam projektov
Miestna akčná skupina (MAS) Zlatá cesta so sídlom v Prenčove neďaleko Banskej Štiavnice pomáha čerpať zdroje z Európskej únie už od roku 2010 verejnému aj neverejnému sektoru v okresoch Banská Štiavnica a Krupina.
viac
20.04.2024
Bratislava opäť symbolicky otvorila svoje brány, konajú sa mestské dni
Hlavné mesto opäť symbolicky otvára svoje brány obyvateľom i návštevníkom, víkend (20. - 21. 4.) patrí tradičným Bratislavským mestským dňom.
viac
20.04.2024
Rokovanie Komory obcí ZMOS bolo aj o centrách zdieľaných služieb
V dňoch 16. a 17. apríla 2024 zvolala do Zvolena rokovanie Komory obcí predsedníčka komory Božena Kováčová. Rokovanie otvorila podpredsedníčka Komory obcí Martina Kubišová.
viac
20.04.2024
Detský čin roka hľadá deti, ktoré pomáhajú blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom
Občianske združenie Detský čin roka otvorilo výzvu a hľadá deti, ktoré pomáhajú svojim blízkym, kamarátom či cudzím ľuďom a sú citlivé k prírode i zvieratám.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %