Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
16.02.2017 10:42

Verejnosť môže rozhodnúť, ktoré z deviatich diel Majstra Pavla opravia


Súsošie sv. Anny Samotretej, Bazilika sv. Jakuba, Bočný oltár sv. Anny. Levoča.


Slovensko si v tomto roku pripomína 500. výročie inštalácie oltára Majstra Pavla z Levoče. Za jedno z deviatich diel z jeho dielne môže verejnosť hlasovať prostredníctvom projektu Poklady môjho srdca, ktorý realizuje Nadácia VÚB.


Dielo, ktoré bude mať najväčší počet hlasov, získa finančné prostriedky na jeho obnovu.      

Do hlasovania sú zaradené diela, ktoré sa nachádzajú v rôznych lokalitách Spiša a Šariša. Medzi kandidátmi sú tri diela z Levoče. Ide o súsošie sv. Anny Samotretej v Bazilike sv. Jakuba či sochu Panny Márie, ktorej originál sa nachádza v Spišskom múzeu. Tretím dielom je kronika Konráda Sperfogla, ktorá je dokladom stredovekej kronikárskej tvorby a cenným zdrojom informácií o Majstrovi Pavlovi.      

Z Farského kostola Nanebovzatia Panny Márie v Spišskej Novej Vsi pochádza súsošie Kalvárie, ktoré kedysi zdobilo víťazný oblúk. Verejnosť môže hlasovať aj za sochu sv. Márie Magdalény v obci Stratená v Rožňavskom okrese, sochy ukrižovaného Krista v obci Lomnička v okrese Stará Ľubovňa a v Lipanoch či za sochu sv. Michala Archanjela v Prešove. Zoznam diel uzatvára súsošie Malá Kalvária v Bardejove, ktoré je považované za posledné dielo Majstra Pavla. Verejnosť môže na internetovej stránke nadácie hlasovať do konca februára.       

Majster Pavol z Levoče patrí k najznámejším slovenským umelcom stredoveku. Jeho diela patria k pokladom slovenskej i európskej kultúry. Tým najslávnejším je hlavný oltár v Bazilike sv. Jakuba v Levoči dokončený v roku 1517, ktorý je najvyšším gotickým oltárom na svete. Od roku 2009 je súčasťou svetového kultúrneho dedičstva UNESCO. Ako sa uvádza na internetovej stránke nadácie banky, známe sú aj jeho monumentálne oltáre v Banskej Bystrici a Lipanoch. Popri nich sú najmä v chrámov a zbierkach múzeí a galérií zachované ďalšie práce.

Hlasovanie prebiaha na: https://www.nadaciavub.sk/poklady/

 

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
02.03.2017
Eurofondy oživia ďalšiu časť bohatej histórie župy
V rámci programu európskych projektov slovensko-poľskej spolupráce schválil monitorovací výbor INTERREG štyri podané žiadosti Žilinského samosprávneho kraja.
viac
29.01.2021
Detská železnica v Košiciach prejde obnovou
Na historickej úzkorozchodnej železničke v Košiciach by mali pribudnúť nové vozne. V rámci cezhraničného projektu plánujú tiež rozsiahlejšiu opravu trate či kotla najstaršej prevádzkyschopnej úzkorozchodnej parnej lokomotívy U36 003.
viac
01.06.2021
Deväť pamiatok, za ktorých záchranu môžete hlasovať
Iniciatíva Poklady Slovenska, už tradične venovaná obnove a osvete v oblasti historického dedičstva na našom území, pokračuje svojou hlavnou fázou. Ľudia si môžu vybrať jedno z deviatich, rokmi chátrajúcich diel a dať mu svoj hlas.
viac
19.07.2021
Mesto Sabinov chce zrekonštruovať zimný štadión
V roku 2014 sa ho podarilo mestu z prostriedkov v rámci cezhraničnej spolupráce s Poľskom zastrešiť. Teraz sa chcú podľa primátora Michala Repaského pustiť do prípravy projektovej dokumentácie na jeho obnovu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %