Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
20.07.2017 02:44

Verejnosť najviac hlasovala za projekt regionálneho „rínku“


Logo.


Od 1. do 15. júla 2017 hlasovaním rozhodovalo takmer 2 200 ľudí o tom, ktoré projekty Trenčiansky samosprávny kraj podporí v rámci Participatívneho - komunitného rozpočtu. Viac ako pätina z hlasujúcich odovzdala svoj hlas mestskému trhu lokálnych predajcov a regionálnych farmárov Trenčín na korze.


Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) tento rok premiérovo umožnil svojim obyvateľom rozhodovať o tom, ako sa využije časť peňazí zo župného rozpočtu. Urobil tak ako prvý zo všetkých samosprávnych krajov zavedením Participatívneho - komunitného rozpočtu s cieľom preniesť časť svojich kompetencií priamo na ľudí, ktorí v regióne žijú, pracujú a pôsobia.

Prvý ročník Participatívneho-komunitného rozpočtu (PaKR) TSK bol spustený v apríli tohto roku, keď mala verejnosť možnosť zasielať návrhy svojich projektov verejnoprospešného zamerania. V priebehu dvoch mesiacov (apríl a máj 2017) bolo na župu doručených celkovo 35 jedinečných nápadov na to, akými podujatiami, aktivitami a projektmi zlepšiť podmienky širokej skupiny ľudí na život v kraji. Šiesty mesiac jún, v ktorom prebiehali procesy verejného zvažovania, ukázal, že do hlasovania verejnosti postúpi dovedna 29 z prihlásených projektov.

Kliknúť na webové sídlo Trenčianskej župy a svojím hlasom rozhodnúť o prerozdelení župných financií v rámci PaKR sa v priebehu prvých 15 júlových dní rozhodlo bezmála 2 200 ľudí. Najviac sa im páčil projekt regionálneho „rínku“ trhového charakteru, ktorý v unikátnom mieste v srdci Trenčína spojí atmosféru ulice 1. mája s vôňou produktov lokálnych farmárov a výrobcov s ľuďmi, ktorí radi podporia regionálnych predajcov. Projekt Trenčín na korze (okres Trenčín) zozbieral takmer pätinu celkových hlasov. Ako druhý najobľúbenejší nápad sa ukázala idea hokejovej mládeže v Novom Meste nad Váhom Deti na hokej (okres Nové Mesto nad Váhom). Trojicu najúspešnejších projektov opäť uzatvára športovo orientovaný nápad so zreteľom na tých najmenších – S deťmi pre radosť a zdravie (okres Partizánske), ktorého cieľom je vybudovanie detského ihriska v areáli základnej školy.

Po ďalšej ukončenej etape prvého ročníka PaKR TSK možno konštatovať, že úspešné boli všetky projekty zaradené do verejného hlasovania, keďže jednotliví žiadatelia svojimi finančnými požiadavkami nevyčerpali finančné možnosti PaKR na tento rok. Celkový finančný objem určený na tento účel na rok 2017 predstavuje sumu 99 tis. €, pričom požiadavky jednotlivých predkladateľov projektov dovedna nepresiahli sumu 57 300 €.

Zoznam úspešných žiadateľov vrátane výsledkov hlasovania je dostupný na webovom sídle TSK. Ďalším krokom je v zmysle platného Všeobecne záväzného nariadenia č. 33/2017 v rámci premiérového ročníka PaKR podpis zmlúv medzi TSK a jednotlivými žiadateľmi a následná realizácia projektových zámerov. Zhodnotenie a následné zverejnenie realizácie projektov z pilotného ročníka PaKR TSK je naplánované na november a december tohto roku. Druhý ročník PaKR sa otvorí už v januári 2018 – zasielať dobré nápady a idey komunitného charakteru bude totiž možné už v termíne od januára do marca 2018.

 

Autor: (Veronika REZÁKOVÁ, TSK)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.12.2017
Hlavné mesto opäť podporilo projekty Bratislavčanov
Hlavné mesto pokračuje v podpore projektov v rámci svojich grantových programov zameraných na kultúru, voľný čas, šport či sociálne aktivity. Vo štvrtom, poslednom kole tohto roka, hlavné mesto prerozdelilo medzi jednotlivé projekty takmer 54 000 eur a celkovo podporilo 75 projektov.
viac
14.05.2019
Do verejného hlasovania za okres Ilava postúpilo osem jedinečných projektov
Do polovice mája budú v jednotlivých okresoch prebiehať verejné zvažovania projektov, v ktorých jednotlivé subjekty žiadajú o finančnú podporu v rámci Participatívneho-komunitného rozpočtu (PaKR) TSK. Počas druhého májového piatku bolo do hlasovania posunutých 8 originálnych zámerov z okresu Ilava.
viac
08.06.2021
TSK podporí v rámci participatívneho komunitného rozpočtu 53 projektov
O hlasy verejnosti bojovalo počas dvoch týždňov 80 projektov, podmienkou na úspešnú realizáciu bol zisk minimálne 150 hlasov. Do hlasovania prišlo rekordných viac ako 19 tisíc hlasov.
viac
18.01.2022
Z participatívneho rozpočtu TTSK dostane podporu 54 projektov
V treťom ročníku participatívneho rozpočtu trnavskej župy, obyvateľky a obyvatelia v online hlasovaní, rozhodli o podpore 54 občianskych a komunitných projektov. Spolu bude rozdelených celkovo 250-tisíc eur, pričom nápady budú realizované už v tomto roku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %