Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
15.08.2019 01:50

Veriaci sa po roku opäť stretnú na púti pri Studničke


Pútnické miesto Studnička v obci Nová Ves nad Žitavou. Snímka: (tasr)


Tisícky pútnikov sa po roku opäť stretnú na tradičnej púti k pútnickému miestu Studnička v obci Nová Ves nad Žitavou v okrese Nitra. Púť k Panne Márii Kráľovnej sa uskutoční od 24. do 26. augusta.


Jej súčasťou bude svätá omša v maďarskom jazyku, ktorú bude celebrovať biskupský vikár Zoltán Ďurčo, aj v slovenskom jazyku, celebrantom ktorej bude farár farnosti sv. Urbana v Nitre Milan Polák. Pontifikálnu slávnostnú svätú omšu bude celebrovať emeritný spišský pomocný biskup Andrej Imrich. Informoval o tom Rímsko-katolícky farský úrad v Novej Vsi nad Žitavou.       

Pri Studničke sa každoročne stretávajú veriaci nielen zo širokého regiónu, ale aj zo všetkých kútov Slovenska. Podľa legendy sa na tomto mieste zjavila v roku 1860 miestnemu pastierovi oviec postava panny v bielom rúchu s dieťaťom v náručí. V druhej ruke držala paličku a dotýkala som ňou zeme. Keď o chvíľu prišiel pastier k miestu, kde videl postavu, z prameňa tiekol výdatný prúd čistej vody. Ľudia uverili, že voda má zázračné účinky a lieči chorých. Vedľa prameňa postavili drevený stĺp a umiestnili naň sošku Panny Márie Lurdskej. Neskôr postavili farníci nad prameňom malú kaplnku z kameňa. Vodu z prameňa si chodia naberať ľudia zo širokého okolia. Aj dnes veria, že im pomôže pri liečení rôznych chorôb.       

Totalitný režim púte k Studničke zakázal organizovať, veriaci však individuálne tajne navštevovali toto miesto. Studnička v Novej Vsi nad Žitavou je od roku 1996 zaznačená na mape mariánskych pútnických miest Slovenskej republiky a schválená Arcibiskupským úradom Bratislavsko - trnavskej arcidiecézy.     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.06.2016
Kladné hospodárenie obce neovplyvnila ani kríza
Nová Ves nad Žitavou v okrese Nitra realizuje z vlastných zdrojov každoročne investície v priemere vo výške 45 000 eur.
viac
23.08.2017
Počas Dní mesta priblížia požiar námestia i kostola
Najbližší víkend (25. - 27.8.) sa uskutočnia v Spišskej Novej Vsi Dni mesta a 22. trh ľudových remesiel. Ľudia sa budú môcť prostredníctvom divadelnej hry dozvedieť informácie o požiari námestia a katolíckeho kostola z rokov 1848 a 1849.
viac
28.12.2017
Mesto do autobusov zavedie zariadenie na monitorovanie ich pohybu
Koncom roka končí zmluva medzi mestom Žiar nad Hronom a Slovenskou autobusovou dopravou (SAD) na prevádzkovanie spojov Mestskej hromadnej dopravy (MHD). Žiarčania sa však nemusia obávať, pravidelné spoje MHD budú premávať aj od januára budúceho roku.
viac
17.01.2023
Pre väčšinu odberných miest sa ceny elektriny nezvýšili
Pre väčšinu odberných miest mesta Dudince v Krupinskom okrese sa ceny elektriny v tomto roku nezvýšili. Potvrdil to primátor Dušan Strieborný.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %