Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
26.11.2018 02:05

Vianočná izba priblíži tradície a zvyky našich predkov na Horehroní


Ilustračná snímka


Poukázať na to, ako najkrajšie kresťanské sviatky v roku oslavovali naši predkovia, je cieľom novinky, ktorú mesto predstaví počas tohtoročných Banskobystrických Vianoc. V priestoroch radnice zriadi Vianočnú izbu, do ktorej budú môcť záujemcovia nahliadnuť od 18. decembra až do 5. januára 2019.


"Teraz sa zameriame na Horehronie a v budúcnosti budeme pokračovať inými regiónmi, aby sme ľuďom priblížili rôzne tradície," konštatovala Lýdia Baranová, vedúca referátu Robotníckeho domu Banská Bystrica.       

Vianočná izba ponúkne návštevníkom 3D pohľad na tradičnú sviatočnú večeru v horehronskej rodine. Súčasťou bude aj tabuľa so zvykmi či vianočný stromček bez novodobých ozdôb.       

Mesto na záver roka pripravilo program, ktorý spríjemní sviatočné dni nielen ľuďom na Námestí SNP, ale i v kostoloch, domovoch sociálnych služieb či v detskej fakultnej nemocnici. Nebudú chýbať divadelné predstavenia, tradičné ľudové zvykoslovia v podaní banskobystrických folklórnych súborov a atmosféru Vianoc, ako každý rok, umocní aj Živý Betlehem z repertoáru Spoločnosti veselých šermiarov Cassanova.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.11.2016
Vianoce na Orave v podobe ľudového jarmoku, výstavy i zvykoslovného programu
Podoby vianočných sviatkov ožijú na Orave tento rok v decembri v troch podobách.
viac
30.11.2016
Čarovné dni vianočné...
V nedeľu 11. decembra 2016 si môžu návštevníci poslednýkrát v tomto roku vychutnať zimnú prírodu v Skanzene Nová Bystrica – Vychylovka.
viac
18.01.2017
Pravoslávni veriaci si dnes pripomínajú druhý Štedrý večer
Pravoslávni veriaci v Osadnom v Sninskom okrese si dnes pripomínajú druhý Štedrý večer. Pri tejto príležitosti zasadli obyvatelia obce spoločne za jeden stôl.
viac
16.11.2022
Zimný festival zvykov a obyčají priblíži vianočné tradície na Gemeri
Po dvojročnej odmlke sa do Rožňavy opäť vracia zimný festival zvykov a obyčají s názvom Rok na Gemeri. Okrem tvorivých dielní či workshopov verejnosti prinesie i slávnostný program Vianoce na Gemeri, v rámci ktorého predstaví zvyky a tradície regiónu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %