Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.02.2017 04:00

Vidiecka turistika a agroturizmus má na Slovensku potenciál, ktorý treba využiť


Penzión Harmónia v Modre.


Účastníci seminára v Modre vyzývajú štátne orgány, predstaviteľov územných samospráv a mimovládnych neziskových organizácií, aby venovali zvýšenú pozornosť rozvoju slovenského vidieka.


Seminára s názvom „Vidiecky cestovný ruch a agroturistika napomáha ekonomickému rozvoju regiónov a zamestnanosti na Slovensku“, ktorý organizoval v dňoch 25.- 26. januára 2017 Slovenský zväz vidieckej turistiky a agroturistiky (SZVTA) v spolupráci s Neziskovou organizáciou rozvoja vidieckej turistiky v Modre - Harmónii.

V roku 2016 sme si pripomenuli 25. výročie vzniku SZVTA a 20. výročie vzniku Združenia Malokarpatskej vínnej cesty. Pri tejto príležitosti navštívil Slovensko generálny sekretár Európskeho zväzu agroturistiky Klaus Ehrlich zo Španielska a poskytol skúsenosti z rozvoja vidieckej turistiky vo vyspelých európskych krajinách.

Účastníci seminára - starostovia, podnikatelia vo vidieckom cestovnom ruchu a agroturistike, vinohradníci a vinári na Malokarpatskej vinnej ceste a pracovníci tretieho sektora uvádzajú, že tento hlavný druh (produktová skupina) cestovného ruchu umožňuje využiť a zhodnotiť danosti vidieckeho prostredia, pri pomerne nízkej finančnej náročnosti a vytvárať tak nové pracovné príležitosti pre obyvateľov vidieka. Podnikanie vo vidieckom cestovnom ruchu a agroturistike umožňuje stabilizovať obyvateľstvo na vidieku, odbúravať zbytočnú každodennú mobilitu za prácou do väčších sídiel a miest na Slovensku. Vytvárajú sa podmienky na zachovanie tradičného a typického osídlenia vidieka podľa miestnych zvyklostí a napĺňaní krajinotvorných a ekologických funkcií dediny. Napomáha obnovu a rozvoj dediny formou získavania finančných prostriedkov z príjmu a služieb cestovného ruchu na slovenskom vidieku. Vidiecky cestovný ruch a agroturistika umožňuje lepšie zhodnotiť poľnohospodársku produkciu pri príprave gastronomických regionálnych špecialít pre turistov na vidieku. Vytvárajú sa tak podmienky pre priamy predaj poľnohospodárskych produktov priamo z dvora roľníka, čo je bežne zaužívané...

Viac v Obecných novinách č. 7-8/2017 na str. 11.

Autor: Štefan PÍRI, predseda SZVTA, Ing. Juraj KEREKEŠ, odborný garant seminára, Ing. František MACH, CSc., organizačný garant seminára


komentáre
SHOW ALL
podobné
13.01.2017
Pozvánka na seminár o vidieckom cestovnom ruchu a agroturistike
Seminár s názvom Vidiecky cestovný ruch a agroturistika napomáha ekonomickému rozvoju regiónov a zamestnanosti na Slovensku sa uskutoční 25. januára v penzióne Harmónia*** v Modre.
viac
28.02.2017
Seminár o vidieckej turistike a agroturistike v Modre predstavil nové možnosti
Koncom januára sa uskutočnil v Modre v penzióne Harmónia odborný seminár s názvom Vidiecky cestovný ruch a agroturistika napomáha ekonomickému rozvoju regiónov a zamestnanosti na Slovensku.
viac
01.05.2017
Kam kráčaš agrokomplex?
Nezisková organizácia rozvoja vidieckej turistiky a Slovenský zväz vidieckej turistiky a agroturistiky pozývajú na seminár o premenách slovenského vidieka a trendoch ďalšieho vývoja v agrorezorte a na vidieku, ktorý sa uskutoční 16. – 17. mája 2017 v Penzióne Harmónia*** v Modre.
viac
28.07.2021
Na vidieku nezáleží! Podpora rozvoja vidieka klesla na kritickú hranicu
Navýšenie spolufinancovania podpory pre rozvoj vidieka o 285 miliónov eur, ktoré 21. júla spoločne ohlásili Ministerstvo financií SR a Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR považuje Národná sieť miestnych akčných skupín (NS MAS) SR za nedostatočné.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %