Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.11.2017 12:42

Vihorlatské múzeum v Humennom získalo cenu Národopisnej spoločnosti Slovenska


Snímka zdroj: (muzeumhumenne.sk).


V kategórii Expozície a výstavy za obdobie rokov 2014 - 2017 získalo Vihorlatské múzeum v Humennom cenu Národopisnej spoločnosti Slovenska za prípravu 25 ročníkov výstavy Karpatská kraslica.


Ocenenie Vihorlatskému múzeu v Humennom udelili počas valného zhromaždenia Národopisnej spoločnosti Slovenska a vedeckej konferencie v Párnici pri príležitosti 100. výročia narodenia profesora Andreja Melicherčíka, jedného zo zakladateľov modernej etnológie.

Národopisná spoločnosť Slovenska pôsobí pri Slovenskej akadémii vied a zameriava sa na podporu vedecko-výskumnej činnosti, ochranu a prezentáciu kultúrneho dedičstva z pohľadu etnológie. Vihorlatské múzeum v Humennom pôsobí v rámci zamerania Národopisnej spoločnosti Slovenska ako jej kolektívny člen.

Ocenenie za uchovávanie a prezentovanie kultúrno-historického fenoménu kraslice v rámci dnes už medzinárodnej výstavy Karpatská kraslica je uznaním všetkým, ktorých podujatie v karpatskej kotline spojilo spoločným kultúrnym dedičstvom a novými posolstvami. Na pôde Vihorlatského múzea vystavovalo doteraz zo Slovenska, Česka, Ukrajiny, Poľska, Maďarska a Rumunska vyše štyristo autorov takmer 21-tisíc kraslíc. Výstavu navštívilo takmer 50-tisíc návštevníkov. V etnografickom zbierkovom fonde Vihorlatského múzea v Humennom sa nachádza viac než osemsto jedinečných kraslíc. Jeho súčasťou je aj vzácna replika ukrajinskej kraslice z 15. storočia.

Autor: (nasehumenne.sk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.02.2020
Vihorlatské múzeum predstavuje šľachtické manželstvá videné optikou histórie
Osudy manželských párov šiestich šľachtických rodov spätých s humenským kaštieľom prezentuje počas Národného týždňa manželstva Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom.
viac
15.05.2021
Noc múzeí a galérií otvorí dvere humenského skanzenu
Vihorlatské múzeum (VM) v Humennom sa do tohtoročnej kampane Noc múzeí a galérií zapája pozvánkou k prehliadke areálu a objektov expozície ľudovej architektúry a bývania. Aktuálne tiež ponúka tri výstavné projekty v online priestore.
viac
12.10.2022
Vihorlatské múzeum v Humennom navštívilo počas letnej sezóny takmer 27 500 ľudí
Vihorlatské múzeum v Humennom počas letnej sezóny v máji až v septembri navštívilo 27.412 domácich a zahraničných návštevníkov.
viac
02.02.2023
Vihorlatské múzeum vyhlásilo súťaž Karpatská kraslica
Uchovávanie a prezentácia tradície zhotovovania kraslíc ako významného prvku kultúrneho dedičstva karpatského regiónu je cieľom medzinárodnej súťaže Karpatská kraslica 2023, ktorú vyhlásilo Vihorlatské múzeum v Humennom.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %