Štvrtok 25.04.2024
Dnes má meniny 
Marek
°C
13.05.2016 04:25

Vinári otvoria svoje pivnice pre širokú verejnosť


Snímka zdroj: (ocú).


Vinári z Malého Horeša v okrese Trebišov otvoria svoje pivnice. Návštevníkom ponúknu ochutnávku vín a budú sa s nimi môcť porozprávať o vinárstve a víne. Podujatie pod názvom Vôňa agátu sa uskutoční v sobotu 14. mája.


"Otvárame na pravé poludnie. Otvorených bude 23 pivníc a vinári ponúknu návštevníkom to najlepšie, čo ich pivnica skrýva. Návštevník môže ochutnať 46 vzoriek vína na trase okolo 500 metrov a priamo s vinárom diskutovať o vinárstve a víne alebo si pozrieť kultúrny program," uviedol organizátor podujatia Gábor Paholics zo Spolku vinárov a vinohradníkov Polyhos.      

Okrem ochutnávky vín bude pre návštevníkov pripravený i kultúrny program v miestnom amfiteátri. Predstavia sa súbory z Malého Horeša, Veľkých Kapušian, z maďarského mesta Cigánd a ďalšie skupiny.     

V Malom Horeši sa nachádza rozsiahly súbor tufových vínnych pivníc v agátovom hájiku. "Podľa miestnej legendy pochádzajú z čias tatárskych nájazdov a slúžili miestnemu obyvateľstvu ako skrýša pred votrelcami. Neskôr boli prebudované na vínne pivnice. V jednom vonkajšom vchode sa skrýva niekoľko pivníc, ktoré majú stabilnú klímu po celý rok, čo je vhodné na uschovávanie vína. V okolí pivníc v agátovom háji je vybudovaných viacero prístreškov a ohnísk," prezradil Paholics.   

 

 

Do Malého Horeša prichádzajú podľa slov starostu návštevníci aj z iných krajín, hlavne z Maďarska, Rumunska, Ukrajiny a Českej republiky. „Návštevníci z Košíc iste uvítajú, že vo Veľkom Horeši ich bude pri príchode vlakov s odchodom z Košíc o 10:06 hod. a 12:06 hod. čakať autobus, ktorý ich odvezie až k pivniciam v Malom Horeši. Všetci, ktorí plánujú odchod do Košíc vlakom z Veľkého Horeša o 18:20 hod., sa k tomuto spoju odvezú autobusom priamo od areálu pivníc v Malom Horeši,“ informoval starosta obce Malý Horeš Csaba Furik.      

"Podujatie nie je vhodné iba pre milovníkov vína, gastronómie, prírody a kultúry, ale je to aj dobrý tip na rodinný výlet spojený s objavovaním a spoznávaním Medzibodrožia. Možno napríklad navštíviť Soľný dom vo Veľkých Trakanoch či Sennyeiho kaštieľ v Bieli," pripomenula výkonná riaditeľka Košice Region Turizmus Lenka Vargová Jurková.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
15.05.2018
Za vôňou agátu a dobrého vína
Rozkvitnutý agátový háj v Malom Horeši každoročne neláka len včely na zber sladkého nektáru, ale aj milovníkov dobrého vína do tufových pivníc.
viac
16.05.2019
Vôňa agátu otvára malohorešské pivnice
Areál tufových pivníc v Malom Horeši na juhovýchode Slovenska už po jedenásty raz privíta milovníkov chutí prírodného vína. Top podujatie programu Košického samosprávneho kraja Terra Incognita – Vôňa agátu – otvára pivnice miestnych vinárov širokej verejnosti.
viac
21.03.2022
Cezhraničný projekt má zatraktívniť okolie známych vínnych pivníc
Podporiť vinársku a kultúrnu turistiku má nový eurofondový projekt v obci Malý Horeš v okrese Trebišov. Ide o výstavbu areálu na poskytnutie spoločenských a vínno-turistických služieb pri historických tufových pivniciach v obci.
viac
01.12.2022
Cezhraničný projekt zlepšil infraštruktúru okolia vínnych pivníc
Podporiť vinársku a kultúrnu turistiku v Malom Horeši v okrese Trebišov je cieľom projektu, ktorý táto obec realizovala s podporou eurofondov. Išlo o budovanie infraštruktúry na poskytnutie spoločenských a vínno-turistických služieb pri miestnych historických tufových pivniciach.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %