Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
02.10.2018 10:35

Víťazkou súťaže Učiteľ Slovenska sa stala Zuzana Tkáčová z košického gymnázia


Zuzana Tkáčová, učiteľka informatiky na Gymnáziu sv. Edity Steinovej v Košiciach, ktorá sa stala prvou víťazkou v súťaži Učiteľ Slovenska 2. októbra 2018 v Bratislave. FOTO TASR – Jakub Kotian.


Prvou víťazkou v súťaži Učiteľ Slovenska sa stala učiteľka informatiky na Gymnáziu sv. Edity Steinovej v Košiciach Zuzana Tkáčová. Ocenenie si prevzala v utorok večer v Bratislave a Slovensko bude reprezentovať v rámci medzinárodnej súťaže Global Teacher Prize v Dubaji.


Cenu verejnosti získala Noémi Ráczová, ktorá učí v Škole úžitkového výtvarníctva v Košiciach.       

Do národného kola prvého ročníka súťaže sa zapojilo 100 učiteľov a desiatku finalistov vybrala sedemčlenná odborná medzinárodná komisia. "Sledovali sme, ako učiteľ dosahuje úspech u každého žiaka, ale i to, akým spôsobom učí, aké používa metódy a inovácie. Dôležité bolo i to, ako dokáže inšpirovať a spolupracovať s inými učiteľmi," povedal pre TASR Juraj Hipš z Komenského inštitútu a neziskovej organizácie Živica, ktoré súťaž organizovali. Ocenenie podľa jeho ďalších slov slúži aj k tomu, aby sa poukázalo na to, aké je učiteľské povolanie dôležité a že je to "jedno z najťažších a možno aj najmenej doceňovaných povolaní na Slovensku".       

Organizátori meno víťazky vyhlásili netradične – vyslali ho do vesmíru na obežnú dráhu slovenskej družice s názvom skCube a z nej prijali signál v podobe morzeovky. Do finále prvého ročníka súťaže sa dostalo desať učiteľov, z ktorých bolo osem žien. Najstarším finalistom bol 59-ročný učiteľ fyziky na Gymnáziu Viliama Paulinyho-Tótha v Martine Jozef Beňuška, naopak, najmladším bol 34-ročný učiteľ biológie a geografie v Základnej škole na Mládežníckej ulici v Púchove Jaromír Flaškár. Finalisti pôsobia v školách v Bratislave, Košiciach, Martine, Ružomberku, Púchove, Humennom, ale aj v obci Muránska Dlhá Lúka v okrese Revúca.       

Tkáčová uviedla, že najcennejšou spätnou väzbou sú pre ňu nadšení žiaci, lebo nadšenie je podľa nej najväčšou hnacou silou vlastného rozvoja. Zameriava sa na informatické, prírodovedné a technické predmety. Motivácia žiakov, špeciálne dievčat je pre ňu kľúčová. "Aj vďaka jej nadšeniu tvoria dievčatá viac ako tretinu maturantov z informatiky, čo predstavuje najvyšší podiel na Slovensku," priblížil Hipš. Víťazka sa venuje aj učiteľom, pretože prednáša a pôsobí ako lektorka a vedie kluby učiteľov informatiky.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.09.2018
Porota vyberala spomedzi desiatich finalistov Učiteľa Slovenska 2018
Víťaza národného kola prestížnej svetovej súťaže Global Teacher Prize vyberala medzinárodná porota v Centre vzdelávania v Zaježovej v okrese Zvolen. Učiteľ Slovenska vzíde spomedzi desiatich finalistov, ktorí boli vybratí zo stovky prihlásených.
viac
21.02.2020
Inšpiratívnych učiteľov je možné nominovať na ocenenie Učiteľ Slovenska
Inšpiratívnych pedagógov je možné nominovať do 6. apríla na ocenenie Učiteľ Slovenska. Počas prvých dvoch ročníkov bolo na cenu Učiteľ Slovenska nominovaných vyše 630 pedagógov, z toho 170 sa rozhodlo do projektu zapojiť, uvádza sa na webe ocenenia.
viac
20.10.2020
O cenu Európskeho týždňa mobility 2020 bojovali aj samosprávy
Do Európskeho týždňa mobility 2020 sa svojimi aktivitami a trvalými opatreniami zapojilo 55 samospráv. Najaktívnejšou samosprávou sa stala mestská časť Bratislavy – Ružinov, s originálnym podujatím uspelo aj mesto Senec a aj Levoča získala ocenenie v kategórii samospráv Efektívne trvalé opatrenie.
viac
31.08.2021
Vyhlásenie súťaže Dedina roka
Národná súťaž Dedina roka prezentuje úspechy, výnimočnosť slovenskej dediny a tvorivej práce jej predstaviteľov a obyvateľov na rozvoji ich domova.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %