Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
27.09.2019 07:00

Vláda opäť zaťažuje rozpočty žúp


Ilustračná snímka (tasr)


Stanovisko SK 8 k návrhu zákona o vnútrozemskej plavbe, opäť z rezortu strany Most-Híd, ktorý pripraví rozpočty samosprávnych krajov o takmer 45 mil. €. Takto prijatý návrh je pre samosprávne kraje neprijateľný.


Vláda SR na dnešnom rannom rokovaní schválila novelu zákona o vnútrozemskej plavbe, ktorá umožňuje začlenenie lodnej dopravy do verejnej dopravy. Podľa schváleného návrhu bude možné lodnú dopravu uhrádzať ako službu vo verejnom záujme. Podporujeme rozvoj lodnej dopravy, ktorá by pri vhodnom nastavení mohla byť reálnou alternatívou osobnej automobilovej dopravy v regiónoch a vítame zavedenie tejto možnosti do zákona.

Vládny návrh zákona zavádza možnosť objednávať výkony vo verejnom záujme v lodnej doprave, ktorých objednávateľom bude priamo ministerstvo dopravy. Vyššie územné celky sa budú podieľať na úhrade 45% nákladov za službu, pričom suma sa rozdelí medzi ne v pomere dĺžky trasy v dotknutom VÚC.

Ministerstvo však vynechalo župy z prípravy návrhu zákona. Len tento týždeň v utorok prizvalo Trnavský samosprávny kraj (TTSK) a Bratislavský samosprávny kraj (BSK) na rokovanie o návrhu, a keďže VÚC sú dotknuté predkladanou legislatívou a vznikajú im povinnosti a priame finančné náklady, mal predkladateľ so župami, podľa legislatívnych pravidiel, uskutočniť pripomienkové konanie.

Samotný materiál je pripravený narýchlo, pričom bola porušená zásada všeobecnosti právnych predpisov a návrh bol prijatý bez dôkladnej analýzy, keďže do dnes nie sú známe akékoľvek ekonomické dopady predkladaného návrhu zákona.

Pôvodný návrh zákona, ktorý bol TTSK a BSK prezentovaný tento týždeň, ešte obsahoval doložku vplyvov na ich rozpočty (2.1 Zhrnutie vplyvov na rozpočet verejnej správy v návrhu), ktorá hovorila o finančnom vplyve zámeru „Dunajbus“, konkrétneho projektu verejnej lodnej dopravy na rieke Dunaj. Pôvodný návrh úplne ignoroval ostatné vodné cesty na Slovensku.

Dnes schválený návrh však už túto doložku neobsahuje. Preto samosprávne kraje nevedia o potenciálnych finančných dopadoch na svoje rozpočty. Zákon ukladá župám povinnosť prispievať vo výške 45% z úhrady za objednanú dopravnú službu vo verejnom záujme, pričom nie je vôbec zrejmé, na základe akých kritérií ministerstvo toto percento zadefinovalo. Zároveň návrh župám neumožňuje kontrolovať opodstatnenosť a efektivitu týchto výdavkov, tak ako je to teraz napr. pri výkonoch v autobusovej doprave.

Zákon tak ukladá krajom nové povinnosti, pričom, a stáva sa to už pravidlom, nehovorí o finančnom krytí alebo kompenzácii týchto výdavkov. Takto prijatý návrh je pre samosprávne kraje neprijateľný.

Je paradoxné, že návrh prichádza z rezortu strany Most-Híd, ktorého poslanci len nedávno navrhli zvýšenie odpočítateľnej položky základu dane, ktoré pripraví rozpočty samosprávnych krajov o takmer 45 mil. €.

Jozef Viskupič, trnavský župan a predseda SK 8

Autor: (TTSK-stanovisko)


komentáre
SHOW ALL
podobné
25.05.2016
Málotriedky, nespĺňajúce podmienku minimálneho počtu, nezaniknú
Zabezpečí to rýchla novela školského zákona, ktorú dnes (25. 5.) schválila vláda SR.
viac
16.08.2017
VLÁDA: Zákon o odpadoch sa má zmeniť, pomôže to malým podnikateľom
Vláda dnes schválila novelu zákona o odpadoch, ktorá má odbremeniť menších podnikateľov a živnostníkov. Filozofia novej legislatívy - znečisťovateľ platí, ktorá sa začala vlani zavádzať do praxe, ostáva zachovaná. Zmeny by mali začať platiť od začiatku decembra, niektoré až od roku 2018 a 2023.
viac
01.10.2022
Vláda schválila novelu volebného zákona
Vláda schválila v stredu 28. septembra 2022 návrh zákona, ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 180/2014 Z. z. o podmienkach výkonu volebného práva a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.
viac
07.09.2023
Vláda schválila návrh novely zákona o pobyte cudzincov
Vláda na svojom včerajšom zasadnutí schválila návrh novely zákona č. 404/2011 Z. z. o pobyte cudzincov. Mení sa povinnosť vydávať doklad o zotrvaní na území Slovenskej republiky na možnosť jeho vydania.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %