Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
23.08.2019 08:15

Vláda schválila zmeny v pohrebníctve


Ilustračná snímka (ON)


Slovenské pohrebníctvo prejde zmenami. Tie schválila vláda na svojom zasadnutí v stredu. Novela z dielne Ministerstva zdravotníctva (MZ) SR odstraňuje nedostatky, ktoré vznikli v predchádzajúcom období.


Zmena zákona ustanovuje pravidlá na pochovanie potratených alebo predčasne odňatých ľudských plodov, ale rozširuje zákaz propagácie pohrebných služieb. Zároveň upravuje povinnosti pri zaobchádzaní s ľudskými pozostatkami osôb kontaminovaných rádionuklidmi, či rozširuje povinnosti označovania ľudských pozostatkov.       

Rovnako upravuje povinnosť vypracovať a predložiť orgánu dozoru prevádzkový poriadok pohrebných služieb, krematórií, balzamovania a konzervácie. Obmedzuje možnosť vykonávať činnosti súvisiace s poskytovaním pohrebných služieb výhradne na zamestnancov týchto pohrebných služieb a dopĺňa nové správne delikty na úseku pohrebníctva s cieľom zvýšiť vymáhateľnosť zákona.       

Voči novele mali výhrady Konferencia biskupov Slovenska a Inštitút pre ľudské práva a rodinnú politiku. Inštitút zastupoval občanov, ktorí podpísali hromadnú pripomienku. Uvedené pripomienkujúce orgány žiadali potratené ľudské plody a predčasne odňaté ľudské plody, ktoré si rodičia nevyžiadali na pochovanie, hromadne spopolňovať v krematóriu.       

Návrh zákona dáva kompetenciu ustanoviť ochranné pásmo pohrebiska obciam. Účinnosť by mal nadobudnúť od 1. januára 2020.

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
03.05.2019
Ružinov bude mať nové pravidlá pre prijímanie detí do škôlok
Prijímanie detí do materských škôl v bratislavskom Ružinove má mať nové transparentné, zrozumiteľné a sprehľadnené pravidlá. Zabezpečiť to má všeobecne záväzné nariadenie, ktoré schválili ružinovskí poslanci na rokovaní miestneho zastupiteľstva.
viac
20.12.2019
Platy hasičov a členov Horskej záchrannej služby sa od nového roka zvýšia
Platy príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) a Horskej záchrannej služby (HZS) sa od nového roka zvýšia o desať percent. Návrh Ministerstva vnútra (MV) SR v stredu schválila vláda.
viac
22.10.2020
Schválená novela zákona „zachraňuje“ OOCR
V súvislosti s ochorením COVID-19 vláda SR včera schválila novelu zákona o cestovnom ruchu v skrátenom legislatívnom konaní.
viac
12.02.2024
V školách a školských zariadeniach platí zákaz politickej propagácie
V školách a školských zariadeniach platí zákaz akejkoľvek politickej propagácie. Vyplýva to zo školského zákona. Poukázal na to rezort školstva, pričom na jeho porušenie už upozornil dve školy. Informuje o tom na svojom webe.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %