Utorok 19.03.2024
Dnes má meniny 
Jozef
°C
14.10.2018 05:35

Vlastníci a obhospodarovatelia lesov žiadajú rešpektovať ich práva


Ilustračná snímka, zdroj: Bystricoviny


Súčasťou ich požiadaviek je prijať taký zákon o ochrane prírody a krajiny, ktorý jasne stanoví zásady obhospodarovania lesov v chránených územiach s aktívnou participáciou a na základe súhlasu vlastníka, ktorý bude rešpektovať overené a dlhodobo rešpektované princípy a zásady lesníckej legislatívy.


Uvádza sa to v záveroch 4. Medzinárodnej konferencie vlastníkov a obhospodarovateľov lesov na Slovensku s podtitulom Lesy pre spoločnosť, ktorá sa konala 9.-10. októbra v Košickej Belej.       

Medzi deklarovanými požiadavkami je aj stanovenie jednoduchých a záväzných zásad náhrady za obmedzenie bežného hospodárenia z titulu ochrany prírody na základe prehodnotenia rozsahu a miery ochrany chránených území. Vytvoriť by sa ďalej mali "kompenzačné a podporné mechanizmy zo strany štátu na zvýšené náklady pri odstraňovaní následkov prírodných disturbancií podkôrnikovej kalamity a následného prepadu ceny dreva". Informoval o tom organizátor konferencie - Gemerské regionálne združenie vlastníkov neštátnych lesov.       

K záverom konferencie patrí ďalej odmietnutie štátnej mediálnej kampane rezortu životného prostredia "škandalizujúcej obhospodarovateľov lesov, ktorí zabezpečujú starostlivosť o lesy v zmysle zákonov SR, založenú na nepodložených informáciách, napríklad o údajnom frontálnom útoku lesníkov na najcennejšie územia a klamlivú informáciu o účasti vlastníkov neštátnych lesov na príprave návrhu zákona o ochrane prírody a krajiny". Odmietnutie sa týka aj návrhu stratégie environmentálnej politiky do roku 2030 - Zelenšie Slovensko v časti venujúcej sa lesom, ktorá bola podľa kritikov pripravená bez účasti neštátnych vlastníkov lesov a nezohľadňuje relevantné problémy lesov. Kritika sa týka aj "neopodstatneného zvyšovania rozsahu chránených území a bezzásahových území v národných parkoch vyhlásených bez súhlasu súkromných vlastníkov a dodržania medzinárodných štandardov".     

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.11.2016
Ochranári žiadajú ministra, aby podporil vyhlásenie NP Podunajsko
Členovia Slovenského ochranárskeho snemu sa obrátili na ministra životného prostredia Lászlóa Sólymosa (Most-Híd) s výzvou, aby podporil vyhlásenie Národného parku Podunajsko.
viac
13.12.2016
Odpadové hospodárstvo z pohľadu miest a obcí
Združenie miest a obcí Slovenska pod týmto názvom organizovalo odbornú konferenciu, počas ktorej hostia porovnávali reálne dopady zákona o odpadoch na mestá a obce.
viac
25.06.2020
ZMOS formulovalo legislatívne zmeny ku komunálnym lesom
Združenie miest a obcí Slovenska v súvislosti so spracovaním analýzy týkajúcej sa komunálnych lesov formulovalo aj konkrétne návrhy na nevyhnutné legislatívne zmeny.
viac
30.12.2020
Poplatok za komunálne odpady v Spišskej Belej stúpne o 17 percent
Mesto Spišská Belá opäť zvyšuje poplatok za komunálne odpady, tentoraz o 17 percent. Podľa Pauly Grivalskej z tamojšieho mestského úradu občania aj po jeho minuloročnom zvýšení stále neuhrádzajú všetky náklady v súvislosti so zberom komunálneho odpadu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
76.93 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.14 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.93 %