Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
01.06.2018 05:00

Vlkolínec: Štvrťstoročie na mape Unesco si pripomenieme putovnou výstavou


Ilustračný výrez plagátu - pozvánka


Vedeli ste, že obyvatelia Vlkolínca mali byť v 50. rokoch minulého storočia presťahovaní na okraj Ružomberka? Tým by zanikol ráz živej osady, ktorý dáva Vlkolíncu punc jedinečnosti.


Našťastie sa to nestalo a možno aj vďaka tomu dnes Vlkolínec oslavuje štvrťstoročie zápisu do Zoznamu svetového kultúrneho a prírodného dedičstva Unesco.

Významné výročie je dôvodom na poohliadnutie sa za minulosťou, ale aj pripomenutie si míľnikov a udalostí, ktoré živý organizmus formovali. Práve tieto dôvody viedli organizátorov k príprave výstavy, ktorá zohľadní mnohé aspekty života a diania v krásnom a jedinečnom Vlkolínci.

Základnou myšlienkou bolo, aby ju videlo čo najviac ľudí. Jedná sa o putovnú výstavu. Informačné panely o osade umiestnime dňa 4.júna 2018 vo vestibule Žilinského samosprávneho kraja, kde bude o 16,00 hod. uvedeného dňa slávnostná vernisáž a otvorenie výstavy. Výstava už videli návštevníci v Bardejove, v Levoči a v Banskej Štiavnici. Zvyšnú časť roka si ju môžu záujemcovia pozrieť v Ružomberku, Poprade, Liptovskom Mikuláši a v Bratislave. V rámci každého mesta pripravujeme malú vernisáž s občerstvením.

Na dvanástich mobilných paneloch sa dozviete o histórii, súčasnosti Vlkolínca, o jeho architektúre a o obnove objektov. Nebudú chýbať panely na tému príroda, škola, kostol, ovčiarstvo, poľnohospodárstvo či Slovenské národné povstanie. Vlkolínec bol do Zoznamu Unesco zapísaný v kolumbijskej Cartagene medzi prvými lokalitami zo Slovenska. Vlkolínec je mestskou časťou Ružomberka a leží v prírodnom amfiteátri na južnom úpätí veľkofatranského vrchu Sidorovo. Najstaršia správa o Vlkolínci pochádza z roku 1461. Pôvodný názov odvodzujeme od častého výskytu vlkov v zalesnenom horskom priestore, kde neskôr vznikla osada. V osade sa vďaka jej odľahlosti uchoval vzácny urbanistický komplex budov, ktorý každoročne obdivujú desiatky tisíc návštevníkov. V súčasnosti žije v osade do 20 stálych obyvateľov.

 

Autor: Mesto Ružomberok


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.10.2018
Putovnú expozíciu o Vlkolínci presunú do L. Mikuláša, šnúru zakončí v Bratislave
Putovnú expozíciu, ktorá vznikla pri príležitosti 25. výročia zápisu Vlkolínca do UNESCO, nainštalujú v novembri v priestoroch jedného z obchodných centier v Liptovskom Mikuláši. Poslednou zastávkou bude v decembri hlavné mesto Bratislava, kde výstava ukončí svoju takmer ročnú púť.
viac
13.11.2018
Štvrťstoročie od zápisu Vlkolínca do zoznamu UNESCO pripomína putovná výstava
V Liptovskom Mikuláši otvorili výstavu 5. novembra a pozrieť si ju možno do 29. novembra v priestoroch obchodného centra Stop shop. V decembri zavŕši svoje putovanie v Bratislave.
viac
29.07.2019
Nedeľa vo Vlkolínci sa nesie v znamení folklóru a ľudových remesiel
Tradičné podujatie Nedeľa vo Vlkolínci sa tento rok niesla v znamení folklóru a ľudových remesiel. Celodenný kultúrny program otvorilo v nedeľu dopoludnia vystúpenie folklórnej skupiny Likava.
viac
11.09.2023
Remeselníkov vo Vlkolínci si počas leta pozrelo vyše 8000 návštevníkov
Víkendové prezentácie remeselníkov vo Vlkolínci pri Ružomberku si počas tohto leta pozrelo viac než 8000 návštevníkov. Z toho bolo viac než 3000 cudzincov, najmä z okolitých krajín. TASR o tom v pondelok informovali z ružomberského informačného centra.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %