Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
23.12.2018 03:45

Vo filme o Prvom slovenskom gymnáziu budú aj archívne dokumenty z múzea


Snímka: revuca.sk


Súčasťou pripravovaného dokumentárneho filmu o Prvom slovenskom gymnáziu (PSG) v Revúcej budú aj archívne dokumenty zo zbierok Múzea PSG. TASR o tom informovala jeho lektorka Lucia Oravec Koreňová s tým, že ich natáčanie prebiehalo v polovici decembra priamo v expozičných priestoroch múzea.


„Jednotlivé archívne materiály v obrazovej skladbe dokumentárneho filmu výrazne sprítomnia atmosféru doby, budú ilustrovať časti hraných sekvencií, výpovede pozvaných odborníkov a časti komentárov. Tvorcovia filmu sa zamerali na dokumenty týkajúce sa vlastnej činnosti školy, zošity žiakov, učebnice, klasifikačné listy študentov, vysvedčenia, zápisnice konventov, ale aj dokumenty týkajúce sa zrušenia školy, matriku gymnázia a školské časopisy," priblížila Oravec Koreňová.       

Materiály budú podľa jej slov vo filme zobrazené celkovými pohľadmi, detailným snímaním, v panorámach, po tituloch. „Jednotlivé dokumenty budú v pološere s vysvietením podstatnej obrazovej časti, čím sa priblížime k atmosfére obdobia, čo je aj poslaním tohto filmu," dodala lektorka.       

Podľa slov Ľubomíra Menzela z produkčnej spoločnosti Record chcú film dokončiť do septembra budúceho roka. "Gymnázium bolo totiž založené 16. septembra, takže by sme to niekedy v tom období chceli mať už hotové, aby bolo možné film pri príležitosti výročia odvysielať," konkretizoval pre TASR.      

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
09.06.2016
Potulka mestom Revúca predstaví významné historické pamiatky
Spoznať významné pamiatky a zaujímavé historické miesta jednej z metropol Gemera trochu inou formou než doteraz môžu turisti vďaka sérii podujatí Potulka mestom Revúca.
viac
20.04.2017
Múzeum Prvého slovenského gymnázia otvoria budúci týždeň
Múzeum Prvého slovenského gymnázia (MPSG) v Revúcej, ktorého budova i zbierky boli v lete minulého roka poškodené prívalovou vodou po intenzívnych zrážkach, otvoria po rekonštrukcii v pondelok 24. apríla. TASR o tom informovala jeho riaditeľka Diana Lamperová.
viac
27.11.2020
Budovu gymnázia v Revúcej čaká úžasná premena
Banskobystrický samosprávny kraj už pozná víťaza architektonicko-dizajnérskej súťaže, ktorej cieľom bolo dať historickej budove a areálu Prvého slovenského literárneho gymnázia v Revúcej novú tvár a využitie.
viac
13.03.2021
Vďaka revitalizácii budovy Prvého slovenského gymnázia vznikne 12 miest
Dokopy 12 pracovných miest by malo vzniknúť v Revúcej vďaka revitalizácii novšej budovy Prvého slovenského gymnázia na Železničnej ulici, v ktorej bude vytvorené interaktívne múzeum. Vyplýva to z rozhodnutia poslancov Banskobystrického samosprávneho kraja.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %