Piatok 29.03.2024
Dnes má meniny 
Miroslav
°C
04.11.2016 08:00

Vo štvrtok skončilo ročné predsedníctvo Slovenska v Dunajskej stratégii


Snímka zdroj: (mhm).


V júli sa v hlavnom meste Slovenska konal 7. európsky samit regiónov a miest, kým počas týchto dní (2. – 4. novembra) sa tu koná 5. výročné fórum Dunajskej stratégie.


Súčasťou fóra bola aj 9. európska konferencia podunajských miest a regiónov za účasti primátorov a predstaviteľov podunajských miest a regiónov, ako aj predstaviteľov ďalších významných inštitúcií fungujúcich v rámci Dunajskej stratégie (Danube Civil Society Forum, Arge Donauländer, EUSDR a ďalšie).

Na konferencii (3. novembra) na záver slovenského ročného predsedníctva v Dunajskej stratégii, ktoré preberá Maďarsko, zároveň došlo k symbolickému odovzdaniu funkcie prezidenta CoDCR (Výkonného výboru Rady podunajských miest a regiónov), ktorú do tohto dňa zastával primátor Bratislavy Ivo Nesrovnal, primátorovi Ulmu Gunterovi Czischovi. Od neho ju približne pred rokom aj prevzal. Od 2. polroku 2017 by sa mal prezidentom Výkonného výboru Rady podunajských miest a regiónov stať primátor Budapešti István Tarlós ako primátor hlavného mesta novej predsedajúcej krajiny v Dunajskej stratégii.

Námestníčka primátora Ľudmila Farkašovská novému prezidentovi CoDCR popriala, aby pokračoval v napĺňaní myšlienok a cieľov Dunajskej stratégie s vedomím zodpovednosti za rozvoj a prosperitu celého podunajského regiónu, ktorý je motorom európskej integrácie, pričom ako uviedla: „Územie podunajských miest a regiónov je jednou z najvýznamnejších oblastí Európy. Je v záujme nás všetkých, aby sme Dunaj využívali ako spojovník pri budovaní a rozvoji rozumných a trvalo udržateľných podunajských miest. Som presvedčená, že k tomuto cieľu prispelo aj ročné predsedníctvo Bratislavy v Rade podunajských miest a regiónov.“

5. výročné fórum Dunajskej stratégie (Stratégie EÚ pre dunajský región) je vrcholným politickým a odborným podujatím v rámci ročného slovenského predsedníctva v Dunajskej stratégii, do ktorej sa Slovenská republika aktívne zapája a prispieva k plnohodnotnému rozvoju nadnárodnej spolupráce krajín v dunajskom regióne. Ten sám osebe, ako aj samotná rieka Dunaj predstavujú pre Európsku úniu do značnej miery osobitý fenomén, z ktorého treba vychádzať pri zabezpečovaní ochrany životného prostredia a podpore znalostnej ekonomiky na území podunajských miest a regiónov. Dunajská stratégia by mala podporovať spoločnú zodpovednosť krajín dunajského regiónu za ekonomický a spoločenský rozvoj krajín regiónu, prírodné a kultúrne dedičstvo.

Prostriedkom napĺňania Dunajskej stratégie na úrovni miest je činnosť Rady podunajských miest a regiónov, ktorá poskytuje asistenciu všetkým potenciálnym partnerom pri identifikovaní vhodných tém a spôsobov pre spoluprácu v implementácií stratégie. Okrem toho vystupuje ako jednotný politický hlas podunajských miest a regiónov v prezentácii ich spoločnej politiky a svojich obyvateľov. Slovenská republika Dunajskej stratégii začala predsedať v roku 2016, v súvislosti s čím sa tak primátor hlavného mesta SR Bratislavy stal prezidentom Rady podunajských miest a regiónov.

 

Autor: (mhm)


komentáre
SHOW ALL
podobné
31.05.2016
S mestami musia rásť aj regióny
Predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo sa v dňoch 30. a 31. mája zúčastnil Fóra o mestskej agende a výjazdovej schôdze komisie pre kohéznu politiku a rozpočet EÚ Európskeho výboru regiónov v Amsterdame.
viac
08.06.2016
Nové perspektívy v medzinárodnej spolupráci
Spolupráca slovenských miest a regiónov so zahraničnými partnermi so sebou prináša výhody pre samosprávy, ich obyvateľov aj lokálnu ekonomiku.
viac
23.10.2020
Vedenia zoskupených krajín v Dunajskej stratégii sa ujíma Slovensko
Stratégia EÚ pre Dunajský región spája subjekty naprieč hranicami zo 14 členských a nečlenských krajín EÚ. Vedenia zoskupenia 14 krajín sa ujíma Slovensko.
viac
27.09.2023
Konferencia Stratégia výstavby diaľnic a rýchlostných ciest krajín V4
Slovenská komora stavebných inžinierov pozýva na medzinárodnú konferenciu venovanú strategickej výstavbe diaľnic a rýchlostných ciest na Slovensku.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %