Utorok 23.04.2024
Dnes má meniny 
Vojtech
°C
22.09.2016 10:18

Vo svidníckych školských jedálňach jedia deti iba slovenskú hydinu


Ilustračná snímka: (int.).


Vo svidníckych materských a základných školách v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta nakupujú hydinové mäso výlučne zo slovenského chovu. Rozhodli sa tak napriek tomu, že poľský trh majú veľmi blízko.


Primátor mesta Ján Holodňák informoval, že to nebolo celkom ľahké rozhodnutie. Túto tému otvorili na rokovaní mestského zastupiteľstva a vyvolala pozitívne aj negatívne reakcie. Klady však nakoniec prevážili nad pochybnosťami.      

Primátor uviedol, že týmto rozhodnutím chceli podporiť našich výrobcov a súčasne poskytnúť deťom kvalitné domáce výrobky. Neznamená to, že všetko z Poľska považujú za zlé. Ale svojím rozhodnutím podporujú aj zamestnanosť na Slovensku.     

"Hlavnou myšlienkou vlastne je, aby sme podporili ľudí, ktorí žijú tu – na Slovensku. Ktorí tu vyrábajú, ktorí tu tvoria produkciu a tak im umožnili, aby sa mohli ďalej rozvíjať. Toto je naše posolstvo. Budeme veľmi radi, ak tento náš krok vyvolá ďalšie pozitívne reakcie v rámci celého Slovenska. Lebo je to bežné v celej západnej Európe, že všetky štáty podporujú svojich výrobcov. Občania kupujú domáce výrobky a takto podporujú rozvoj ekonomiky," povedal Holodňák. Primátor verí, že to bol dobrý krok a svojím rozhodnutím by chceli povzbudiť ostatných ľudí, aby kupovali slovenské výrobky.      

Podľa Holodňáka jedálňam sa náklady na nákup potravín výraznejšie nezvýšili, lebo rozdiely v cenách sa postupne vyrovnávajú. Mesto je zriaďovateľom troch materských škôl, ktoré navštevuje zhruba 350 detí a v troch mestských základných školách majú okolo 900 stravníkov. To znamená, že viac ako 1200 svidníckych detí konzumuje v školských jedálňach iba slovenskú hydinu.      

Svidnícka samospráva pri svojom rozhodnutí postupuje podľa schváleného materiálu z dielne ministerstva pôdohospodárstva a rozvoja vidieka, ktoré vypracovalo Zásady pre zvýšenie bezpečnosti a kvality nakupovaných surovín pre hromadné stravovanie. Agrorezort v ňom určuje, akými zásadami sa majú jedálne pri nákupe surovín riadiť.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
04.12.2018
Gelnica pripravila počas adventu a sviatkov viacero podujatí
Počas adventného aj silvestrovského obdobia pripravilo mesto Gelnica pre obyvateľov viacero podujatí. Okrem zapaľovania sviečok na adventnom venci nebudú chýbať Mikuláš, vianočný koncert či športové podujatia. Pre TASR to povedal primátor Gelnice Dušan Tomaško.
viac
07.10.2019
Mesto v rámci participatívneho rozpočtu podporilo sedem projektov
Mesto Svidník v rámci participatívneho rozpočtu na rok 2019 podporilo celkovo sedem projektov. Z vyčlenenej sumy 5000 eur si realizátori rozdelili 4550 eur. Podporiť projekty mohli i obyvatelia mesta na sociálnej sieti. Podľa hovorkyne mesta Kristíny Tchirovej sa do rozhodovania zapojilo 176 ľudí.
viac
07.07.2020
Školské poplatky za apríl a máj rodičia v Prievidzi platiť nebudú
Samospráva Prievidze odpustí školské poplatky za apríl a máj, keď boli školy z dôvodu pandémie nového koronavírusu zatvorené.
viac
10.06.2023
Udržateľnosť, stabilita a podpora zelenej ekonomiky je nevyhnutná
“Podpora zelenej ekonomiky a udržateľného odpadového hospodárstva je nevyhnutná,” odkazujú výrobcovia budúcej vláde.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %