Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
29.05.2018 03:27

Vo Veličnej na Orave zasadal SPOD


Pohľad na predsednícky stôl počas rokovania


V obci Veličná sa 10. mája 2018 uskutočnilo valné zhromaždenie Spolku pre obnovu dediny /SPOD/. Okrem členov spolku sa na tomto zhromaždení zúčastnili aj zástupcovia SAŽP a VIPA.


Hostiteľskú obec predstavil starosta Ing. Daniel Laura, v prezentácii spomenul nielen históriu, ale aj súčasnosť Veličnej, ktorá je vďaka rôznym športovým, kultúrnym a ochranárskym aktivitám veľmi atraktívnou obcou. Obec založili v roku 1272 a bola župným mestom Oravy. Neskôr sa župným mestom stal Dolný Kubín, po veľkom požiari vo Veličnej. V 80-tych rokoch bola v obci bytová uzávera, pretože sa obec nachádzala v zátopovej oblasti. Dnes je možné opäť stavať a túto možnosť využívajú stavebníci v plnom rozsahu. Pri prehliadke obce upriamil starosta pozornosť na kultúrne pamiatky, katolícky kostol a kaštieľ stojaci oproti obecnému úradu, v ktorom v 50-tych rokoch bola zriadená Gazdinská škola, ako jediná na Slovensku.

Svoj pohľad na túto obec vyjadril vo svojich kresbách aj výtvarník, člen SPOD a hodnotiteľ detskej výtvarnej súťaže „Moja dedina ako ju vidím ja...“ Hieroným Balko.

 

 

 

 

Autor: Mgr. Mária Čuchtová, starostka obce Miklušovce a podpredsedníčka SPOD


komentáre
SHOW ALL
podobné
11.02.2019
OOCR Záhorie schválila rozpočet na rok 2019
V priestoroch Kultúrno–osvetového centra Holíčskeho zámku sa konalo Valné zhromaždenie Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Záhorie. Informovala o tom vedúca oddelenia regionálneho rozvoja a dotačnej politiky Mestského úradu (MsÚ) v Holíči Katarína Turečková.
viac
18.09.2020
Predseda ZMOS s poľnohospodármi a potravinármi
Predseda Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) Branislav Tréger prijal pozvanie liptovských poľnohospodárov a potravinárov a zúčastnil sa valného zhromaždenia Liptovskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory (LPPK). Uskutočnilo sa vo štvrtok 17. septembra 2020 v Demänovskej doline.
viac
05.08.2023
Založenie Matice slovenskej pripomenuli inscenovaným valným zhromaždením
Inscenovaným valným zhromaždením Matice slovenskej z roku 1863 sa v piatok v Martine začal vstupný program osláv 160. výročia jej založenia. Podľa predsedu MS Mariána Gešpera divadelná dramatizácia v Parku sv. Cyrila a Metoda podrobne popísala založenie a prvý deň MS.
viac
15.03.2024
Vyhlásili 10. ročník súťaže Moja dedina, ako ju vidím ja... 2024
Spolok pre obnovu dediny a Obec Miklušovce a vyhlasujú 10. ročník výtvarnej súťaže pre deti, ktoré žijú v krásnych dedinkách na Slovensku s ústrednou témou: „ Moja dedina, ako ju vidím ja...“ 2024.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %