Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
05.11.2018 10:55

Vo Viedni začal tretí ročník Európskeho týždňa odborných zručností


Ilustračná snímka


Od pondelka 5. novembra do piatka 9. novembra 2018 hostí hlavné mesto Rakúska tretí ročník Európskeho týždňa odborných zručností 2018.


Vrcholné podujatie na podporu odborného vzdelávania otvorilo v prvý októbrový pondelok svoje dvere všetkým, ktorým záleží na odbornom vzdelávaní a príprave. Na programe tretieho ročníka Európskeho týždňa odborných zručností 2018 je od pondelka nespočetné množstvo konferencií, workshopov či diskusií venovaných odbornému vzdelávaniu a jeho podpore. Európska komisia chce aj prostredníctvom podujatia tohto zamerania mladým ľuďom i dospelým ukázať, že odborné vzdelávanie a príprava sú inteligentnou voľbou pre budúcnosť. „V čase, keď 40% európskych zamestnávateľov nedokáže nájsť ľudí s potrebnými zručnosťami na obsadenie voľných pracovných miest, sa odborné vzdelávanie stalo jedným z najlepších spôsobov formovania kariéry. Odborné vzdelávanie a príprava by sa mali stať prvou voľbou mladých a dospelým by mali umožniť neustále zvyšovať úroveň zručností alebo získavať nové zručnosti v súlade s potrebami trhu práce,“ uviedla eurokomisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová.

Aktivít vo Viedni sa zúčastnia aj jednotliví národní ambasádori. Celkom 26 národných a celoeurópskych ambasádorov bude vo Viedni zastupovať rozličné oblasti svojej pôsobnosti. Kroky národného ambasádora za Slovensko a predsedu Trenčianskeho samosprávneho kraja Jaroslava Bašku povedú do Viedne v posledný deň podujatia. V záverečný deň odprezentuje úspechy Trenčianskej župy v systéme duálneho vzdelávania, v rámci ktorého je kraj už štvrtým rokom lídrom. Program piatkového odpoludnia vyskladá okrem iného i panelová diskusia na tému budúcnosti odborného vzdelávania a prípravy. Zároveň si prevezmú ocenenia víťazi jednotlivých kategórií a svoje skúsenosti, očakávania a výsledky tretieho ročníka zhrnie v príhovore aj európska komisárka pre zamestnanosť, sociálne záležitosti, zručnosti a pracovnú mobilitu Marianne Thyssenová.

Okrem voľby národných ambasádorov, ktorých hlavným poslaním je šíriť medzi obyvateľmi svojej krajiny povedomie o význame odborného vzdelávania a prípravy, sa v každej zapojenej krajine na podporu podujatia konajú aj sprievodné aktivity. Na Slovensku bude v termíne od pondelka 5. novembra do piatku 9. novembra 2018 prebiehať súčasne 11 podujatí. Len v samotnej Trenčianskej župe sa v tieto dni uskutočnia tri z nich. Utorok sa ponesie v znamení diskusií o budúcnosti odborného vzdelávania na Slovensku a konkrétne v Trenčianskej župe. Trenčiansky župan sa spolu s regionálnymi podnikateľmi pozrie na doterajšie skúsenosti so systémom duálneho vzdelávania. Stretnutie na Strednej odbornej škole strojníckej v Považskej Bystrici v zriaďovateľskej pôsobnosti TSK začína v utorok 6. novembra 2018 o 9.00 h, o jedenástej hodine sa rovnakej problematike budú venovať aj na Strednej odbornej škole v Dubnici nad Váhom, kde sa k podnikateľom pridajú aj primátori miest a starostovia obcí z Ilavského okresu ako zriaďovatelia základných škôl. V stredu sa viac o technickom vzdelávaní na slovenských vysokých školách dozvedia študenti stredných škôl z Prievidzského okresu. Miestna spoločnosť Brose Prievidza, spol. s. r. o., v spolupráci so študentmi Strojárskej fakulty Slovenskej technickej univerzity v Bratislave pripravila Deň otvorených dverí.

Krajiny na európskom kontinente tak od septembra 2018 spája jedna myšlienka. Jej nosnou časťou je okrem iného zvýšenie kvality a atraktívnosti odborného vzdelávania či podpora kvalitných zručností a pracovných miest. Touto cestou sa v rámci tretieho ročníka Európskeho týždňa odborných zručností vydalo spolu 46 európskych krajín. Viditeľným symbolom vrcholného podujatia i aktivity na podporu odborného vzdelávania je 26 národných a celoeurópskych ambasádorov.

Autor: (ts-tsk-Mgr. Barbora Jánošková)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.01.2018
Návšteva najstaršieho pútnického miesta na Slovensku je bezpečnejšia
Na ceste medzi Zamarovcami a Skalkou nad Váhom pribudla dvojica autobusových zastávok a osvetlený priechod pre chodcov. Zvýšiť bezpečnosť pod kláštorom Veľká Skalka sa podarilo vďaka spolupráci Trenčianskeho samosprávneho kraja a Rímskokatolíckej cirkvi.
viac
24.01.2018
Svoju knihu dostanú aj dychové hudby a folklórne zoskupenia
Trenčiansky samosprávny kraj (TSK) sa po úspechu publikácie o dobrovoľných hasičských zboroch v Trenčianskom kraji rozhodol prísť s ďalšou knižnou novinkou, ktorá odprezentuje hudobné poklady regiónu.
viac
15.09.2018
Tohtoročný Európsky týždeň mobility podporuje myšlienku kombinovanej dopravy
Európsky týždeň mobility (ETM) sa v tomto roku koná pod heslom: "Kombinuj a choď!" v dňoch 16. až 22. septembra. Cieľom tohtoročnej kampane je myšlienka podporiť výber rôznych druhov dopravy tak, aby sa bolo možné nimi dostať v meste do jeho rôznych častí.
viac
15.11.2018
Slovenský ambasádor odprezentoval úspechy odborného vzdelávania na Slovensku
Na dôležitosť podpory odborného vzdelávania upozorňuje Európska komisia prostredníctvom Európskeho týždňa odborných zručností už tretím rokom. Nemalú zásluhu na šírení významu tejto myšlienky smerom k obyvateľom vlastnej krajiny majú národní ambasádori.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %