Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
17.09.2019 12:50

Vo Vígľaši sa skloňovalo dobrovoľníctvo


Hotel The Grand Vígľaš (Zámok Vígľaš). Snímka zdroj: grandviglas.com


Združenie miest a obcí Slovenska pripravilo seminár, ktorý sa venoval rôznym aspektom rozvoja a podpory dobrovoľníctva v mestách a obciach.


Podujatie sa sústredilo na problematiku dobrovoľníctva, na to, ako umožniť širokej odbornej a laickej verejnosti zúčastniť sa sociálneho dialógu k tejto problematike. Snahou podujatia bolo pomenovať problémy, hľadať riešenia a navrhnúť opatrenia, ktoré pomôžu rozširovaniu dobrovoľníctva. Účastníci formou panelových diskusií hľadali spoločenský konsenzus pre realizáciu opatrení, skvalitnenie postavenia dobrovoľníkov, zamestnancov a zamestnávateľov vo vzťahu k štátu aj samospráve.

Podujatie začalo registráciou a o 10:00 hod. predstavením analytickej štúdie ZMOS venovanej dobrovoľníctvu gestorom projektovej aktivity Michalom Kaliňákom. Následne bolo predstavené z hľadiska činností územnej samosprávy Jozefom Gruchalákom a z hľadiska regionálnej samosprávy Silviou Štefánikovou. Popoludňajšia časť podujatia sa orientovala na sféry pôsobenia dobrovoľníkov - sociálne služby, šport, kultúra a umenie, životné prostredie, detské a mládežnícke organizácie, podporu dobročinnosti, darcovstva a dobrovoľníctva, vzdelávanie a výskum, prevencia a pomoc v prípade humanitárnych a prírodných katastrof, virtuálny priestor. V tejto časti vystúpili Jozef Gruchalák, Alžbeta Šoltísová, Peter Kupec a Adam Laták.

Výpovednú hodnotu seminára znásobilo predstavenie príkladov dobrej praxe týkajúcich sa podpory dobrovoľníctva a dobrovoľníckych programov a následne sa aj panelové diskusie a prezentácia výstupov. Záver podujatia sa venoval formulovaniu spoločných záverov.

Seminár sa uskutočnil 16. septembra 2019 v Hoteli The Grand Vígľaš (Zámok Vígľaš). Združenie miest a obcí Slovenska toto podujatie pripravilo v rámci národného projektu Podpora kvality sociálneho dialógu, ktorý je podporený Operačným programom Ľudské zdroje.

 

Autor: Michal Kaliňák, hovorca a tajomník Rady expertov ZMOS


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.01.2018
ZMOS vydal analytickú štúdiu mapujúcu problémy regionálneho školstva
Združenie miest a obcí Slovenska (ZMOS) prostredníctvom autorského kolektívu odborníkov spracovalo odborný dokument (ako projektový výstup NP CSD II.), ktorý sa venuje súčasným problémom regionálneho školstva a možnosťami ich riešenia z pohľadu miest a obcí.
viac
22.01.2019
Samosprávy vedia čo je dobrovoľníctvo a rôzne ho podporujú
Združenie miest a obcí Slovenska pred koncom minulého roka realizovalo prieskum zameraný na dobrovoľníctvo v samospráve. Mestá a obce disponujú informáciami o dobrovoľníctve a vyjadrujú záujem na jeho ďalšej podpore.
viac
14.10.2020
Opäť je možné elektronické rokovanie zastupiteľstiev
Združenie miest a obcí Slovenska koncom marca predložilo návrh novely zákona o obecnom zriadení na rozšírenie možností rokovania zastupiteľstiev.
viac
03.01.2022
ZMOS pripravuje dopadovú štúdiu k rozvoju vidieka
Združenie miest a obcí Slovenska pripravuje dopadovú štúdiu zameranú na vidiek ako investičnú príležitosť. Cieľom je reagovať na nekoncepčný prístup k rozvoju vidieka, ktorý vidíme v mnohých dlhodobých štrukturálnych problémoch.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %