Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
25.06.2017 12:28

Vo Vyšnej Šebastovej oslávili 745. výročie prvej písomnej zmienky o obci


Ilustračná snímka,


Na Dni obce uviedli do života publikáciu Vyšnošebastovské poviedky, uskutočnil sa 29. ročník Šebešskej pätnástky a s netradičnou penovou šou sa predstavili aj hasiči.


Vo Vyšnej Šebastovej (okr. Prešov) sa 4. júna pri príležitosti jej 745. výročia uskutočnil Deň obce a zároveň aj 29. ročník Šebešskej pätnástky. Účastníci cestného behu vyštartovali z Vyšnej Šebastovej smerom do Podhradíka, trasa ďalej viedla okolo Hájenky až po chatu Novického a odtiaľ späť na futbalové ihrisko vo Vyšnej Šebastovej. Tu boli pripravené atrakcie pre deti i dospelých a s netradičnou penovou šou sa predstavili hasiči.

Hlavným bodom popoludňajšieho programu bolo uvedenie novej publikácie „Vyšnošebastovské poviedky“ /Staré príbehy z Vyšnej Šebastovej/, ktorú slávnostne uviedli do života starosta obce Stanislav Šváby, autori Slavomír Szabó, Zuzana Kratyinová a rímskokatolícky kňaz Peter Gombita. Počas jedného roka autori publikácie zbierali materiál o obci, navštevovali starších ľudí, ktorí si ešte pamätali dávnu históriu zo svojho detstva a prerozprávali svoje či počuté príbehy, aby boli zdokumentované pre budúce generácie.

Deň obce Vyšná Šebastová sa vydaril, prišlo veľa ľudí z obce i okolia, počasie prialo návštevníkom a hlavne tým najmladším, ktoré si vychutnali aj svoj Deň detí. Dospelých zaujala skupina Traky, ktorá vo večerných hodinách hrala aj do tanca.

Každá obec má svoju históriu. Je dôležité zachovávať pamäti našich starých a prastarých rodičov. My tu už nebudeme, ale príbehy ostanú navždy...

Mária ČUCHTOVÁ, starostka obce Miklušovce

Autor: Mária ČUCHTOVÁ, starostka obce Miklušovce


komentáre
SHOW ALL
podobné
08.09.2016
Okrúhle výročia obce Mojmírovce pripomenú trojdňové slávnosti
Trojdňovými slávnosťami si v Mojmírovciach pripomenú 860. výročie prvej písomnej zmienky o obci a zároveň 65. výročie začiatku výroby vína v miestnom poľnohospodárskom družstve.
viac
10.01.2017
Mesto pod Sninským kameňom existuje oficiálne už 700 rokov
Snina si v tomto roku pripomína 700. výročie prvej písomnej zmienky. Ako uviedol jej primátor Štefan Milovčík, hlavným cieľom tejto spomienky je predovšetkým to, aby boli obyvatelia mesta právom hrdí na jeho históriu i súčasnosť.
viac
07.05.2018
Okrúhle výročie vzniku 1.ČSR chce Žiar nad Hronom osláviť i s partnerským mestom
Žiarska samospráva plánuje veľké oslavy 100. výročia vzniku 1. Československej republiky. Poslanci na ostatnom rokovaní mestského zastupiteľstva schválili na tento účel 10-tis. eur.
viac
18.06.2018
Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste
Bojnice si pripomenuli 905. výročie prvej písomnej zmienky o meste. Míľnik oslávili v sobotu (16. 6.), pre obyvateľov i návštevníkov mesta pripravili vystúpenia umelcov, výstavu o histórii školstva, remeselný trh či pôvodný bojnický muzikál so živým orchestrom z dielne miestnej základnej umeleckej š
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %