Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
14.06.2017 02:10

Vo Vysokých Tatrách obnovujú Tatranskú zelenú hliadku


Ilustračná snímka: (vt.sk).


V minulosti vo Vysokých Tatrách fungovali dobrovoľníci pod názvom Tatranská zelená hliadka (TZH). Tá zabezpečovala čistotu a poriadok vo vysokohorskom prostredí. Tatranský okrášľovací spolok (TOS) sa v spojení s bývalými členmi TZH rozhodli túto hliadku opäť obnoviť.


Ako informoval Patrik Kolesár z TOS, dobrovoľníci plánujú spolu zorganizovať akciu Čisté Tatry. "Tatranskú zelenú hliadku založil TOS v roku 2011. Jej členovia svojou prácou nadväzovali na tradičné aktivity v čistení Tatier. Dobrovoľníci v minulosti podľa rozpisu služieb zbierali odpadky v jednotlivých tatranských lokalitách," povedal bývalý člen TZH Marek Vigláš s tým, že hliadku chcú opäť obnoviť.      

Vo Vysokých Tatrách by sa tak uskutočnila znovu aj akcia Čisté Tatry. "Tento projekt sme v minulosti vymysleli po dohode so Štátnymi lesmi Tatranského národného parku ako doplnkovú aktivitu k dlhoročnému podujatiu Čisté hory. Keďže toto podujatie je pre nás veľkým vzorom, chceli sme, aby mali turisti možnosť pomôcť horám vždy, keď sem prídu, a nielen jeden deň v roku," priblížil Kolesár. Cieľom projektu je podľa jeho slov naučiť turistov, aby nezahadzovali odpadky.      

V rámci klasického dobrovoľníctva TOS pokračuje vo svojich aktivitách. Dobrovoľníci nastupujú na týždenné turnusy od soboty do soboty, na ktoré sa môžu zaregistrovať prostredníctvom internetovej stránky www.krajsietatry.sk. "Záujemcovia budú pracovať šesť hodín denne, päť dní v týždni na turistických chodníkoch a pri patrolovaní v okolí Štrbského plesa. Týždenne Dom dobrovoľníctva Encián na Skalnatom plese poskytne bezplatne ubytovanie desiatim ľuďom," uzavrel Kolesár.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
20.07.2016
Tatranci chcú návštevníkov z Izraela prilákať na peknú prírodu
Tatranci veria, že počas letnej turistickej sezóny príde do Vysokých Tatier množstvo zahraničných turistov, očakávajú najmä nárast návštevníkov z Izraela. Dôvodom má byť aj charterové letecké spojenie medzi Popradom a izraelským Tel Avivom.
viac
29.09.2017
Vo Vysokých Tatrách v Pieninách sa uskutoční podujatie Čisté hory
V poslednú septembrovú sobotu (30. 9.) čaká Vysoké Tatry veľké upratovanie. V rámci 39. ročníka akcie Čisté hory vyčistia dobrovoľníci tatranské doliny a územie Pieninského národného parku (PIENAP) od odpadkov, ktoré v nich ostali po letnej turistickej sezóne.
viac
26.08.2020
Koniec prázdnin bude patriť očiste prírody
Posledné prázdninové dni budú na Slovensku a v Česku patriť očiste prírody, vyzýva na to aj iniciatíva #niesomprasa.
viac
03.06.2021
Do čistenia Prešova sa zatiaľ zapojilo takmer 1000 dobrovoľníkov
Festival priateľstva a dobrovoľníckej činnosti Milujem svoje mesto sa aj tento rok teší veľkému záujmu zo strany verejnosti. Vďaka zapojeným dobrovoľníkom sa za prvých 5 dní podarilo skrášliť 14 lokalít v Prešove.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %