Piatok 19.04.2024
Dnes má meniny 
Jela
°C
04.05.2017 01:26

Vo Zvolene budujú ďalšie stojiská polopodzemných kontajnerov


Ilustračná snímka MsÚ Zvolen


Mesto v roku 2014 prišlo s pilotným projektom polopodzemných kontajnerov. Riešenie sa osvedčilo, a preto pribudnú ďalšie.


Sklo, papier, plasty, kov a  zmesový zmiešaný odpad – päť kontajnerov, z ktorých viac než polovica ich veľkosti leží pod zemou. Šetria miesto, sú estetické, aj praktické. Tak vyzerá vôbec prvé stojisko kontajnerov vo Zvolene pri mestskom úrade. „Vybudovali sme vzorové stanovisko na skúšku, aby sme v praxi nechali obyvateľov odskúšať si ho. Ukázalo sa, že kontajnery sú obľúbené a odpad do nich nosia aj obyvatelia, ktorí nebývajú bezprostredne vedľa stojiska. Navyše, kvalita triedenia je vyššia,“ hovorí Jozef Pivka zo spoločnosti Marius Pedersen, ktorá kontajnery v roku 2014 v spolupráci s mestom bezplatne vybudovala.

Mesto má už od roku 2010 celý projekt na ďalšie stojiská hotový a nasledujúce roky čakalo na financie. Spolu 97 680 eur bude stáť päť nových stojísk polopodzemných kontajnerov, ktoré teraz vznikajú na Štefánikovej, Družstevnej a Kozáčekovej ulici a na Ulici V. P. Tótha.

„Sme nadšení, že sa nám podarí vybudovať ďalšie stojiská týchto kontajnerov. Ide o modernú a príťažlivú metódu triedenia, ktorá občanov môže opäť motivovať k lepšiemu separovaniu. Zvolen sa tak svojím prístupom môže priblížiť k západným krajinám,“ komentuje primátorka Lenka Balkovičová.

Kontajnery, v ktorých odpad toľko nezapácha a ktoré sú príťažlivé aj navonok, by obyvatelia Zvolena mohli začať využívať už v máji. Mesto v týchto aktivitách plánuje pokračovať aj v budúcnosti.

 Obecné noviny č. 17-18/2017 str. 18.

 

Autor: (ts-MsÚ Zvolen)


komentáre
SHOW ALL
podobné
07.12.2016
V meste pribudli dve kryté uzamykateľné stojiská na odpad
Na sídlisku Dubnička v Bánovciach nad Bebravou pribudli v tomto období kryté a uzamykateľné stojiská kontajnerov na odpad.
viac
27.03.2017
V Žiline začne zber objemných komunálnych odpadov
Na území mesta Žilina sa začne 4. apríla zber objemných komunálnych odpadov, ktorý postupne vo všetkých mestských častiach potrvá do 28. mája. Informoval o tom hovorca mesta Žilina Pavol Čorba.
viac
22.06.2017
Mestská časť Košice-Juh má moderné uzamykateľné kontajnerovisko
Spoločnosť KOSIT a. s. odovzdala mestu a Mestskej časti Košice-Juh bezplatne do užívania nové uzamykateľné kontajnerové stanovište. Vzniklo v rámci pilotného projektu nových podzemných a uzamykateľných kontajnerových stanovíšť.
viac
26.06.2020
Envirorezort plánuje monitoring veľkých šeliem
Ministerstvo životného prostredia (MŽP) SR pod vedením Jána Budaja plánuje registráciu a monitorovanie veľkých šeliem, ktoré stratia plachosť a budú prejavovať synantropné správanie.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %