Utorok 16.04.2024
Dnes má meniny 
Dana, Danica
°C
20.06.2017 01:33

Vo Zvolene sa chystajú vytvoriť prvý prírodný cintorín na Slovensku


V pražskom Lese spomienok ukladajú pozostalí rozložiteľné urny s popolom zosnulých ku koreňom stromov a sviečky, ktoré ľudia obyčajne zapaľujú na hroboch, kladú na vodnú hladinu.


Za projektom stojí Centrum etickej a environmentálnej výchovy Živica a Andrea Uherková, absolventka Sokratovho inštitútu, spolu so súčasnou študentkou inštitútu Monikou Suchánskou, ktorá v rámci svojho projektu otvára na Slovensku diskusiu o smrti a pohrebných rituáloch.


Práca Suchánskej a jej českých kolegýň zo združenia Ke kořenům už zaujala v Prahe, kde pred dvoma rokmi prijali ponuku riaditeľa tamojších mestských cintorínov na vytvorenie alternatívy ku klasickým cintorínom.      

Les spomienok zriadili na jednom z miestnych cintorínov a rozložiteľné urny s popolom zosnulých začali ukladať ku koreňom stromov. Miesta sú označené iba drevenou tabuľkou. Sviečky, ktoré ľudia obyčajne zapaľujú na hroboch, sa tam kladú na vodnú hladinu.      

Združenie pri tom pomáha pozostalým s pohrebom, pripravuje s nimi aj smútočný obrad. Pražský Les spomienok mal už po polroku existencie 30 pochovaných. Väčšinou išlo o ľudí, ktorí mali popol svojich blízkych aj niekoľko rokov doma a nevedeli nájsť vhodné miesto na jeho uloženie.      

Uherková so Suchánskou našli podobné miesto na zvolenskom cintoríne. Ide o zelené terasy, na ktorých má vzniknúť Záhrada spomienok. Mesto Zvolen im prisľúbilo priestor s plochou asi 500 štvorcových metrov, čo na pochovávanie v urnách zatiaľ stačí. Uherková však dúfa, že v budúcnosti sa nájde aj priestor na pochovávanie v truhlách, pretože táto tradícia je na Slovensku na rozdiel od Českej republiky stále silná.      

Projekt chcú obyvateľom Zvolena predstaviť v stredu (21. 6.) v Starej radnici. Ako Uherková uviedla, chcú hovoriť nielen o samotnom zriadení takéhoto miesta, ale o téme prírodného pohrebníctva vôbec.       

Na zriadenie prírodného cintorína získala Živica 4000 eur z nadácie Ekopolis. Okrem úpravy priestoru, výsadby zelene by tam chceli umiestniť aj umelecké dielo s malou vodnou plochou, lavičku či včelín.       

Prírodný cintorín bude v majetku mesta, Živica sa bude starať o priestor, ako aj samotné pohreby. Záhradu spomienok by chceli začať prevádzkovať od septembra.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
26.08.2016
Investora na novú plaváreň hľadá mesto aj inzerátmi v novinách
Mesto Zvolen hľadá investora na výstavbu novej plavárne prostredníctvom inzerátov v tlači. Magistrát si takto chce okrem iného zmapovať záujem investorov o takúto stavbu.
viac
03.10.2016
Lesníci zo Slovenska a Ukrajiny sa budú venovať zážitkovému sprevádzaniu
Na vzdelávacom programe Lesný sprievodca sa v Poprade a vo Vysokých Tatrách zúčastní oddnes do piatka 7. októbra 20 lesníkov zo Slovenska a Ukrajiny.
viac
26.01.2017
Protipovodňové opatrenia na Neresnici čakajú na výzvu z eurofondov
Na riečke Neresnica vo Zvolene, ktorá sa počas prívalových dažďov často vylieva z koryta a ohrozuje nielen obyvateľov v tejto časti mesta, ale aj dopravu na ceste smerom na Krupinu, by sa v najbližších rokoch mali zrealizovať protipovodňové opatrenie.
viac
10.10.2017
Vo Zvolene otvorili prvý prírodný cintorín na Slovensku
Vo Zvolene vznikla Záhrada spomienok, prvý prírodný cintorín na Slovensku. Za projektom stojí Centrum etickej a environmentálnej výchovy Živica i Andrea Uherková a Monika Suchánska, absolventky Sokratovho inštitútu.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %