Štvrtok 28.03.2024
Dnes má meniny 
Soňa
°C
28.08.2019 08:50

V pietnej sieni Múzea SNP uložili pozostatky neznámeho vojaka


Na snímke predseda vlády SR Peter Pellegrini počas pietneho aktu ukladania urny s pozostatkami v pietnej sieni Pamätníka SNP. FOTO TASR - Dušan Hein


V pietnej sieni Pamätníka Slovenského národného povstania v Banskej Bystrici v stredu, v predvečer celonárodných osláv 75. výročia SNP, uložili urnu s pozostatkami neznámeho vojaka.


"Napĺňame tým podstatu pietnej siene. Doteraz tam bol oheň, urny so zeminou z vypálených obcí a významných bojísk. Sú tam kamene židovského a rómskeho holokaustu či národov a národností, ktoré sa zúčastnili SNP. Teraz sme to doplnili, aby to bolo skutočné pietne miesto," konštatoval pre TASR generálny riaditeľ Múzea SNP Stanislav Mičev.       

Podľa neho pri pozostatkoch neznámeho vojaka SNP sa našli aj osobné veci, napríklad pozostatky uniformy. Hoci sa dá predpokladať, z akej jednotky bol, žiada si to podrobnejší výskum.       

"Som presvedčená, že Banská Bystrica je mestom, na ktorého povstaleckú históriu sú obyvatelia právom hrdí. Neznámy vojak bojoval za našu slobodu. Česť jeho pamiatke," zdôraznila ministerka kultúry Ľubica Laššáková.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
22.08.2019
Podľa prieskumu Múzea SNP až štvrtina mladých nevie o príčinách holokaustu
Dátum vypuknutia Slovenského národného povstania (SNP) je u mládeže podstatne známejší než termín jeho ukončenia. Až štvrtina respondentov však nevedela odpovedať na otázku o príčinách holokaustu.
viac
28.08.2019
Obec Malinová si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky
Malinová v okrese Prievidza si pripomenie 680. výročie prvej písomnej zmienky. Počas tri dni trvajúceho podujatia od 30. augusta do 1. septembra zároveň oslávi i 75. výročie Slovenského národného povstania, s ktorým je úzko spätá.
viac
28.08.2019
Na vrchu Zvonica pri Strečne si uctili pamiatku francúzskych partizánov
Pamiatku francúzskych bojovníkov v Slovenskom národnom povstaní (SNP) si v stredu uctili predstavitelia Francúzskeho veľvyslanectva na Slovensku pri pamätníku francúzskych partizánov na vrchu Zvonica pri Strečne.
viac
19.03.2022
V Múzeu SNP si pripomenuli 77. výročie vypálenia obce Kalište
V Múzeu SNP v Banskej Bystrici si v piatok pripomenuli 77. výročie tragických udalostí v Kališti, ktoré 18. marca 1945 vypálili nemecké represívne zložky. Počas nacistického vyčíňania prišlo v horskej obci o život niekoľko desiatok ľudí.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.13 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.85 %