Sobota 20.04.2024
Dnes má meniny 
Marcel
°C
17.04.2018 08:20

Vráťme knihy do škôl pozná víťazov


Ilustračná snímka


Siedmy ročník celoslovenského knižného projektu „Vráťme knihy do škôl“, ktorého partnerom je Bratislavský samosprávny kraj, vyvrcholilo slávnostným oceňovaním jeho víťazov. To sa uskutočnilo včera v aule bratislavského Gymnázia Ladislava Novomestského v Bratislave.


„Dobrou správou je, že v porovnaní s minulým rokom, stúpol počet zapojených žiakov. Ja som bol vždy knihomoľ, preto ma veľmi teší takýto záujem o čítanie a o literatúru. Je to zároveň výzva pre všetkých, aby čítali a postupne sa pripravovali na ďalší ročník, pretože ten ôsmy bude vyhlásený už koncom tohto roku, kedy nadviažeme na pôvodnú tradíciu, čo sa týka trvania súťaže,“ vyzdvihol projekt bratislavský župan Juraj Droba.

Knižná súťaž pre deti a mládež, ktorej cieľom je podpora čítania kníh, odštartovala 15. januára a trvala do 15. marca 2018. Organizátorom celoslovenského podujatia bolo internetové kníhkupectvo ABC knihy.sk a partnermi Bratislavský samosprávny kraj a vydavateľstvo IKAR. Záverečné oceňovanie bolo spojené s diskusiou pod vedením moderátora Michala Havrana za účasti predsedu BSK Juraja Drobu, riaditeľa kníhkupectva ABC knihy Petra Zmeka, PR manažérky vydavateľstva IKAR Lucie Čarnej a spisovateľa Petra Opeta. Besedy sa okrem ocenených zúčastnili aj ďalší gymnazisti.

Do siedmeho ročníka prišlo 9612 súťažných príspevkov a bolo prečítaných celkovo 4278 rôznych kníh. Spomedzi všetkých krajov bol s 25% najaktívnejší Bratislavský kraj a najmenej aktívny Trenčiansky kraj s 8%. Do súťaže sa zapojilo 63,2 % dievčat a 36,8 % chlapcov.

Medzi najčítanejšími knihami materských škôl a I. stupňa základných škôl dominovali knihy Danka a Janka, Červena čiapočka, Tri prasiatka, O snehuliakovi s horúcim srdcom, či Kuriatko a obláčik. Na II. stupni základných škôl a na stredných školách boli najčítanejšie Malý princ, Harry Potter a kameň mudrcov, Denník Anny Frankovej, Na vine sú hviezdy a Mengeleho dievča.

Najobľúbenejšími zahraničnými autormi siedmeho ročníka projektu „Vráťme knihy do škôl“ sa stali John Green, Joanne K. Rowling a Shakespeare.

Spomedzi domácich autorov dominovali v materských škôl a I. stupňi základných škôl Mária Ďuríčková a A. Žigová. Na II. stupni základných škôl a na stredných školách zase Viola Stern Fischerová a Veronika Homolová, Tóthová, Z. Šulajová a Margita Figuli.

 Podrobné informácie nájdete na www.vratmeknihydoskol.sk

 

Autor: (ts-bsk)


komentáre
SHOW ALL
podobné
28.02.2017
Knihy sa opäť vracajú do škôl
Od 1. februára sa môžu mladí čitatelia opäť zapojiť do súťaže „Vráťme knihy do škôl“. Čitatelia z materských, základných a stredných škôl tak môžu svoje práce posielať až do konca marca 2017.
viac
21.12.2018
Štartuje už ôsmy ročník obľúbenej knižnej súťaže Vráťme knihy do škôl
Ambíciou knižnej súťaže Vráťme knihy do škôl je spojiť všetkých žiakov a študentov na Slovensku a to prostredníctvom knihy. Preto sa organizátori rozhodli, že sa do súťaže môžu zapojiť úplne všetci školáci. Súťaží sa v 3 kategóriách: materské školy, základné školy a stredné školy a to do 15. marca 2
viac
18.03.2021
BSK pomáha aj tento rok pri výbere strednej školy
Bratislavský samosprávny kraj (BSK) chce pomôcť žiakom základných škôl aj tento rok pri výbere strednej školy, prináša preto opäť interaktívny online kvíz.
viac
22.08.2022
BSK: Bernolákovo začína s prístavbou základnej školy
Narastajúci počet nových obyvateľov kraja zvyšuje tlak na infraštruktúru. Vidieť to napríklad na nedostatku miest na základných školách. V kraji chýba viac ako 9000 miest a 360 kmeňových tried.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %