Streda 24.04.2024
Dnes má meniny 
Juraj
°C
20.02.2017 02:04

VSM vystavuje umeleckú tvorbu pastierov z rohoviny


Snímka zdroj: (VSM).


Východoslovenské múzeum (VSM) v Košiciach a Zemplínske múzeum v Michalovciach pripravili v Dome remesiel na Hrnčiarskej ulici v Košiciach výstavu Pastierske umenie z rohoviny.


"Výstava približuje možno pre verejnosť nie veľmi známe predmety, ktoré kedysi zhotovovali pastieri. Ako vieme, najmä nížinné oblasti východného Slovenska, Zemplína, v povodí riek Bodrog, Uh, Tisa boli oblasťami, kde boli obrovské pastviny, kde sa pásol jednak hovädzí dobytok, ale aj stáda ošípaných, kôz a oviec. Pastieri, okrem toho, že sa venovali paseniu a tomu, čo s tým súvisí, mnohí z nich, ktorí boli výtvarne a remeselne zručnejší, začali z rohoviny vyrábať určité predmety. Boli to predmety používané nielen na trúbenie, alebo zaháňanie dobytka, ale aj výrobky, ktoré v sebe nesú zaujímavé a krásne výtvarné motívy. Pastier do nich vyryl svoje vnútro, dušu, svoj estetický a výtvarný svet, aký videl okolo seba," priblížila etnografka Východoslovenského múzea v Košiciach Klaudia Buganová.      

Roh slúžil ako signálny nástroj, ale vyrábali sa z neho podľa jej slov i rôzne praktické predmety, ako napríklad hrebene do vlasov, spony, alebo nádobky na soľ, cukor či koreniny.      

Podľa Buganovej rohovina je kvalitný materiál a špecifikum mu dodáva jeho farebnosť. "Biele rohy, alebo sfarbené do žlta, poskytovali prirodzený odtieň. Ryté ornamenty alebo tá výzdoba ukazovala, ako sa ten produkt zmenil na umelecký výrobok," vysvetlila etnografka.      

Keďže výstavu pripravilo Zemplínske múzeum z Michaloviec, prevažná časť exponátov pochádza z oblasti bývalej Zemplínskej a Užskej župy. "Niektorí autori sú neznámi, niektorých mená veľmi dobre poznáme. Taký nasledovník, alebo ten posledný, dalo by sa povedať človek, ktorý zhotovoval takéto predmety, bol Tibor Galgóczy, ktorý sa tomu aj venoval. Mal veľkú zbierku, lebo predmety z rohoviny sa od pastierov dostávali k statkárom, ľuďom, ktorí to vedeli oceniť, a potom ich od nich získali aj zberatelia," doplnila Buganová.      

Rohovinou sa podľa etnografky dnes inšpirujú najmä výrobcovia šperkov. "Jednak je ľahko spracovateľná, nie je to tvrdý materiál a šperky v tej belosti a žiarivej kráse veľmi pekne vyniknú. Máme tu aj ukážku takýchto rohovinových šperkov,“ dodala.      

Výstavu si môžu záujemcovia pozrieť v priestoroch VSM do 16. apríla.

 

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
12.10.2016
Šuster, drž sa svojho kopyta!
Hradné múzeum vo Fiľakove každého srdečne pozýva na vernisáž výstavy Východoslovenského múzea v Košiciach s názvom „Šuster drž sa svojho kopyta!“, ktorá sa uskutoční 14. októbra 2016 v galérii Mestského vlastivedného múzea o 17. hodine.
viac
26.05.2020
Výstava hlinených plastík a reliéfov z tvorby Lindy Orieščikovej
Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravilo v priestoroch renesančného kaštieľa v Radoli výstavu pod názvom Exodus. Výstava potrvá do 27. 9. 2020.
viac
11.08.2020
VSM v Košiciach prezentuje výstavu o modrotlači
Približne 300 exponátov súvisiacich s modrotlačou si môžu pozrieť návštevníci Východoslovenského múzea (VSM) v Košiciach prostredníctvom výstavy Remeslo má modré dno.
viac
11.11.2020
Horehronské múzeum "rozkvitne" ornamentmi na tradičnom odeve i keramike
V slovenskej ľudovej výtvarnej kultúre mal ornament vždy významné miesto. Objavoval sa v bohatých variáciách založený na geometrických, florálnych či figurálnych motívoch na tradičnom odeve alebo keramike.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.02 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.17 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.81 %