Štvrtok 18.04.2024
Dnes má meniny 
Valér
°C
08.10.2018 01:47

Vybudovaním cyklistických centier vznikne nová atrakcia aj cyklotrasy


Obchodno spoločenské centrum - cyklocentrum Báč, zdroj: PB project s. r. o.


Nadšencom cyklistiky pribudne do konca jesene ďalšia trasa v rámci projektu SacraVelo. Vybudovaním cyklistických centier v obciach Báč (okres Dunajská streda) a Szil (Maďarsko) a vybudovaním nových cyklotrás vznikne atrakcia, ktorá spojí sakrálne hodnoty v cezhraničnom regióne.


Ako informuje obec Báč na svojej webovej stránke, v rámci projektu sa v obci vybuduje cyklocentrum, ktoré sa bude nachádzať v areáli bývalých technických služieb v centre obce. Projekt vo všeobecnosti realizuje rozvoj cyklotrás (vyznačením stoviek kilometrov bezpečných cyklotrás), výstavbou cyklocentier v obciach Szil a Báč a prepojením sakrálnych pamiatok na území žúp Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Trnavského a Bratislavského samosprávneho kraja. Partnerstvo zahŕňa dve župné a dve krajské samosprávy a taktiež dve spomínané obce.       

Ako informoval predseda Bratislavského samosprávneho kraja Juraj Droba, ich najväčšou aktivitou v tomto projekte je realizácia štvorkilometrového úseku cyklotrasy na hrádzi Šúrskeho kanálu v sume takmer 800.000 eur. „Cyklotrasa sa začína na hrádzi v mieste jej pripojenia na cestu Vajnory – Čierna voda a končí na moste miestnej komunikácie v Ivanke pri Dunaji,“ dodal.       

Novým značením dostanú cyklisti informácie o dostupnosti významných sakrálnych pamiatok, teda kostolov, synagóg či kaplniek, ktoré sa nachádzajú pozdĺž vybraných cyklotrás. Vytvorená bude aj aplikácia, ktorá poskytne detailné informácie o jednotlivých pamiatkach.       

Sieť pútnických ciest na bicykli sa pripojí k už existujúcim medzinárodným cyklistickým trasám EuroVelo. Ide o sieť 14 diaľkových cykloturistických trás po celej Európe. Využívajú ju nielen cykloturisti, ale aj miestni cyklisti pre každodenné jazdenie za rekreáciou či prácou. Sieť EuroVelo má byť dokončená v roku 2020 a jej celková dĺžka trás bude vyše 70.000 kilometrov.      

Autor: (tasr)


komentáre
SHOW ALL
podobné
10.01.2018
Nové Zámky sa zapoja do projektu budovania cyklotrás
Mesto Nové Zámky sa zapojí do projektu s názvom KOMBI, ktorého cieľom je vybudovanie siete cyklotrás v slovensko-maďarskom pohraničí. Hlavným partnerom projektu je Európske zoskupenie územnej spolupráce (EZÚS) Pons Danubii.
viac
25.02.2020
Mesto Sobrance chce pre svoju nemocnicu získať nové prístroje
Mesto Sobrance chce pre svoju regionálnu nemocnicu s poliklinikou (RNsP) získať nové diagnostické prístroje. Zámeru má pomôcť účasť v medzinárodnom projekte, do ktorého mesto vstúpi s ukrajinským partnerom z Veľkého Berezného. Potvrdil to tamojší primátor Pavol Džurina.
viac
04.01.2021
KSK chce viac budovať cyklotrasy, vyčlenil na to 2,3 milióna eur
Košický samosprávny kraj (KSK) chystá v nasledujúcom období vo väčšej miere prípravu a výstavbu cyklotrás. V krajskom rozpočte je na tento účel vyčlenených 2,3 milióna eur, z toho pol milióna cez bankový úver. Uviedol to predseda KSK Rastislav Trnka.
viac
16.08.2021
V Prešove pribudnú viac ako 4 kilometre nových cyklochodníkov
Akčný plán pre zlepšenie podmienok cyklistickej infraštruktúry v Prešove pomocou organizačných opatrení je schválený. Sieť cyklotrás v meste sa tak už čoskoro rozšíri o nové úseky. Celkovo pribudne 4,3 km cyklistických chodníkov, automatické sčítače a cyklostojany.
viac
top články
24 hodín
7 dní
30 dní
partneri
anketa
Mal by sa zakázať vstup utečencov do Európy?
Áno, môžu medzi nimi byť teroristi.
77.06 %
Nie som si istý/istá, ale nemali by sme ich do SR pustiť.
3.10 %
Nie, sú to ľudia, ktorí utekajú pred hrôzami vojny a potrebujú pomoc.
19.84 %